Het lijkt erop dat de 3e piek van dit seizoen zijn hoogtepunt heeft bereikt
Het lijkt erop dat de 3e piek van dit seizoen zijn hoogtepunt heeft bereikt Bron: RIVM /ESRI

Positieve coronatesten hoog maar stabiel

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode – Het aantal positieve coronatesten in de gemeente Meierijstad is al ruim twee weken hoog maar stabiel. Het cijfer per week schommelt al sinds eind maart tussen 273 en 312. Tegenover het hoge aantal positieve testen staan gelukkig relatief weinig ziekenhuisopnames (vier) in dezelfde periode en helaas ook één geregistreerd sterfgeval.

In dezelfde periode een jaar geleden lagen de verhoudingen heel anders. Er werd toen nauwelijks getest en desondanks varieerde het aantal positieve testen tussen de 33 en 146 op weekbasis. Echter werden toen in totaal 69 mensen opgenomen in een ziekenhuis en overleden maar liefst 11 mensen, waarvan bekend was dat ze besmet waren met het coronavirus. Dat het werkelijk aantal overledenen als gevolg van corona in die tijd anderhalf tot twee keer zo hoog was, is een droeve waarheid waar we in onze regio helaas alles van weten.

De weekcijfers zijn al een tijdje stabiel. De cijfers van het aantal besmettingen die terugkijkend over twee en drie weken worden geteld zijn inmiddels ook gestabiliseerd. Als we vier weken terugkijken lijkt de piek bereikt, maar omdat met zekerheid te kunnen stellen is nog even geduld nodig.

Dat het aantal positieve testen hoog is en blijft, is dan ook zeker een gevolg van het massaal testen. Omdat het aantal uitgevoerde testen niet bekend is, is het lastig om een exact beeld te vormen van het verloop van de ziekte. Maar gelukkig geeft het veel lagere aantal ziekenhuisopnames en overlijdens vertrouwen dat we op de goede weg zijn.