Afbeelding
Foto: Moniek van Erp

Luchtkwaliteit wordt flink gemeten, nog te weinig in buitengebied

Gezondheid Gezondheid

Meierijstad – De kwaliteit van de lucht in Oost-Brabant is al langer onderwerp van gesprek. De vraag die sinds afgelopen voorjaar in onze regio wordt gesteld: is er een relatie tussen de luchtkwaliteit en corona? Een logische vraag, want juist in onze omgeving sloeg corona genadeloos toe. Inmiddels zijn er volop meetpunten, maar nog te weinig in kleine kernen en het buitengebied van Meierijstad.

De GGD zocht het uit. Conclusie: een verband is aannemelijk, maar (nog) niet bewezen. Zij schreven medio december in een brief aan de gemeenteraad dat een relatie van corona met luchtkwaliteit aannemelijk is. Over die luchtkwaliteit is in onze gemeente weinig bekend, aangezien het RIVM maar één meetstation heeft. Ter vergelijking: in Den Bosch staan er tien.

De politieke partij HART vond het tijd dat er meer informatie moest worden verzameld. Op hun website staat: “Gelukkig gebeurt er al veel om de luchtkwaliteit te verbeteren, met steun door de overheid. Over de oorzaken lopen de meningen ver uiteen. Tijd dus om daar verandering in te brengen. Meierijstad heeft afgelopen jaar het “Schone lucht akkoord” met het ministerie van infrastructuur en waterstaat ondertekend.”
“Onze bestuurders zijn zich dus ook terdege bewust dat er werk aan de winkel is. Dat kost tijd en geld en medewerking van de hele samenleving. Samen kunnen we veel doen en we pikken er hier één klein aspect uit. Want we kunnen samen informatie verzamelen over de luchtkwaliteit. U kunt voor relatief weinig geld inzicht krijgen in de kwaliteit van de lucht in uw achtertuin of op uw balkon op het gebied van fijnstof. Daarmee voegt u flink wat toe aan de informatie die nu al beschikbaar is over de luchtkwaliteit”, vertelt een woordvoerder van Samen Meten Meierijstad.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

De sensor ziet er zo uit.