Afbeelding
Foto: Jeroen van de Sande

Waarom krijg ik een ander merk medicatie?

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - Welkom op het spreekuur van uw huisarts. In dit spreekuur willen wij, als huisartsen uit Rooi, ingaan op een probleem dat we regelmatig horen in onze spreekkamer, namelijk: waarom u soms ineens een ander merk medicatie meekrijgt bij de apotheek? 

Verschillende mensen zullen zich herkennen in het hier geschetste probleem. U gebruikt bijvoorbeeld al jaren een cholesterolverlager van een bepaald merk, en ineens krijgt u bij de apotheek een cholesterolverlager in een ander doosje met soms ook nog een andere kleur tablet. Er zal u verteld worden dat het dezelfde soort cholesterolverlager is als u altijd gebruikt. Het is begrijpelijk dat u daar vragen over heeft. En ook voor longmedicatie ofwel ‘puffers’ wordt soms ineens een ander type apparaatje meegegeven. Ook hier bestaat duidelijk wel eens verwarring over. We proberen u uit te leggen hoe het zit.

Een belangrijk gegeven is dat hetzelfde soort medicijnen, met exact dezelfde werkzame stof(fen), door verschillende fabrieken worden gemaakt en geleverd. Dus een ander merk medicijn kan toch hetzelfde soort medicijn zijn met dezelfde werking. Bij medicijnen met dezelfde werking kunnen afhankelijk van het merk soms wel de hulpstoffen verschillen.

Samenvatting:
-Soms krijgt u ineens een ander merk medicijn bij de apotheek.
-Dit komt meestal door het ‘voorkeursbeleid’ van uw zorgverzekeraar.
-Uw zorgverzekeraar vergoedt van medicijnen met dezelfde werking de goedkoopste variant, om de zorgpremie lager te kunnen houden.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u bij uw apotheek een ander merk medicijn krijgt van hetzelfde soort:

Vaak heeft het te maken met het zogenaamde ‘voorkeursbeleid’ van uw zorgverzekeraar. Ofwel: uw zorgverzekeraar vergoedt niet (meer) het medicijn dat u gewend bent. Dit gebeurt omdat uw zorgverzekeraar uit medicijnen met dezelfde werking, kiest voor de goedkoopste variant van de verschillende merken. Zo proberen ze de ziektekostenpremie zo laag mogelijk te houden. Op de websites van de zorgverzekeraars staan lijsten met de voorkeursmedicatie. U kunt in dit geval natuurlijk nog steeds kiezen voor het merk dat u zelf graag wilt hebben, echter zal de zorgverzekeraar dit niet (helemaal) vergoeden.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat uw eigen merk niet meer leverbaar is. Bijvoorbeeld door een productiestop, een handelstop of een tekort. Leveringsproblemen komen de laatste jaren in Nederland steeds vaker voor. Dit komt doordat er wereldwijd steeds minder fabrieken zijn, waardoor de productie kwetsbaarder is. Bovendien is het zo dat de prijzen voor veelgebruikte medicijnen in Nederland laag zijn in vergelijking met de prijzen van deze medicijnen in andere landen. Fabrikanten verkopen daarom liever medicijnen aan andere landen.

We hopen u hiermee op een begrijpelijke manier te informeren over waarom u soms ineens andere medicijnen krijgt dan u gewend bent. Op de websites van de meeste zorgverzekeraars is hierover ook informatie te vinden. Bijvoorbeeld VGZ en CZ hebben informatiefilmpjes over het ‘voorkeursbeleid’ en het ‘medicijnbeleid’. U kunt voor vragen ook terecht bij uw huisarts of apotheker. Tot ziens op het volgende spreekuur!