De dames van Welzijn de Meierij en ONS Welzijn.
De dames van Welzijn de Meierij en ONS Welzijn. Foto: Ties van Dooren

Eenzaamheid is niet iets waar je mee te koop loopt

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Meierijstad - Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Mensen vinden het moeilijk om hier over te praten of durven er niet naar te vragen bij een ander. Helemaal niet nodig, vinden ONS Welzijn en Welzijn de Meierij. “Iedereen herkent gevoelens van eenzaamheid.” Beide welzijnsorganisaties willen eenzaamheid graag bespreekbaar maken en ook voorkomen. Zij richten zich nu op de doelgroep 30- tot 60-jarige.

Door: Ties van Dooren.

De cijfers rondom eenzaamheid liegen er niet om. Meer dan een miljoen Nederlanders geven aan zich sterk eenzaam te voelen, een op de drie voelt zich matig eenzaam. De huidige coronamaatregelen hebben deze gevoelens voor veel Nederlanders alleen maar vergroot. Welzijn De Meierij en ONS welzijn willen af van het taboe op eenzaamheid. Ze richten zich dit jaar vooral op de doelgroep 30-60 jaar.
“Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid”, vertelt Maren Brakke van Welzijn De Meierij. Samen met wethouder Rik Compagne en collega Andrea Olfen van ONS welzijn vraagt ze aandacht voor eenzaamheid. Brakke vervolgt: “Het is belangrijk dat het op de agenda blijft staan en dat men erover durft en blijft praten. Het is geen gezellig onderwerp, maar wel een belangrijk thema.” Volgens Brakke krijgt vrijwel iedereen op een bepaald moment in zijn of haar leven te maken met eenzaamheid. Of bij zichzelf of bij een bekende. “Meestal verdwijnen die gevoelens, maar niet altijd. Daarom is het goed dat mensen, die zich eenzaam voelen, zich uit durven te spreken. Het is belangrijk je gevoelens te delen.”

Lastig
Charlotte (35), Christianne (54) en Jacqueline (55) voelen zich wel eens eenzaam. “Het is niet echt iets waar je mee te koop loopt”, vinden ze alle drie. De 55-jarige Jacqueline ziet veel schaamte onder mensen die kampen met eenzaamheid. “Het is voor veel mensen lastig om erover te praten. Je ziet dat aan het gedrag van mensen. Soms zie en hoor je dat iemand niet lekker in zijn of haar vel zit, maar daar praten ze niet altijd over. Het contact maken met anderen is niet voor iedereen even makkelijk”, vertelt de Veghelse die zelf ook periode eenzaam is geweest.

‘Avonden duren lang’
Ze viel namelijk in een zwart gat nadat haar beide ouders waren overleden. De laatste anderhalf jaar was ze fulltime mantelzorger voor haar moeder. “Alles stond toen in het teken van het zorgdragen voor mijn moeder. Dat viel ineens weg en toen had ik niks. Dan voel je je eenzaam.” Ze ging niet bij de pakken neerzitten en trok de buurt in. “Ik heb buurtbewoners aangesproken en verschillende activiteiten opgezet zoals een ladies night en een groepsapp waar we gezellig kunnen chatten. Het is een multicultureel gezelschap. We hebben echt een supergezellige buurt. Het organiseren van dingen is nu allemaal wat lastiger in verband met corona. Dat is heel vervelend, maar ik wil niet zielig gevonden worden. Het komt wel goed.”
Christianne uit Sint-Oedenrode knikt. Zij herkent zich in de woorden van Jacqueline. “Overdag gaat het wel, maar vooral ’s avonds voel ik me eenzaam. De avonden duren heel lang. Door corona zijn er verschillende activiteiten weggevallen waar ik normaal aan deelnam en mijn vrijwilligerswerk, waarbij ik veel in contact kom met andere mensen, gaat momenteel niet door. Daarnaast nodig je ook niet zomaar mensen uit om langs te komen. Door het virus zijn de meeste mensen wat huiverig en dat begrijp ik goed. Ik denk wel dat mensen die zich eenzaam voelen daar nu extra last van hebben.”

Taboe
Charlotte is het niet helemaal eens met de andere twee dames. Volgens haar zou het niet zo’n groot taboe moeten zijn. “Op tv wordt er veel aandacht aan eenzaamheid besteed. Er hoeft ook helemaal geen taboe te heersen op eenzaamheid. Het is niks ernstigs en niet iets om je voor te schamen. Ik denk dat mensen zich vooral schamen voor meningen van anderen. Dat is in mijn ogen geen goede zaak. Je moet je kwetsbaar durven op te stellen zonder daarop afgerekend te worden. Het is belangrijk om over eenzaamheid te praten.”
Brakke (Welzijn De Meierij) zegt dat er wel degelijk een taboe heerst op eenzaamheid. “Onder mensen die zich eenzaam voelen is er (onterecht) schaamte en onzekerheid. Deze groep willen we graag in beeld brengen.” Jacqueline is het daarmee eens. “Niet iedereen durft zomaar de wijk in te trekken en mensen aan te spreken. Of zich aan te melden bij een vereniging. Het was voor mij ook niet eenvoudig, het is een constant gevecht. Je moet ervoor openstaan, hoe lastig dat ook is.”

Social media
Charlotte vindt dat het helemaal niet erg is als je je een keer eenzaam voelt. “Het hoort bij het leven. Iedereen heeft ermee te maken, daar ben ik van overtuigd. Soms kan het zelfs wel eens lekker zijn om een tijdje alleen te zijn. Het moet alleen niet problematisch worden natuurlijk.” Volgens de Schijndelse helpt social media daar niet echt bij. “Daar zie je allerlei mooie plaatjes voorbijkomen. Kijk mij het eens leuk hebben, maar in de werkelijkheid voelen die mensen zich ook wel eens eenzaam.” Christianne vult aan: “Als ik niet lekker in mijn vel zit, ga ik mensen bellen. Ik heb me ook aangemeld bij het Maatjes-project van Welzijn De Meierij. Daar heb ik aangegeven dat ik op zoek ben naar een vrouwelijk maatje om samen 3D-kaarten mee te maken of een spelletje mee te doen. Ondertussen kunnen we dan gezellig kletsen. Daar is alleen nog niet heel veel uitgekomen. Ik ben dus wel actief opzoek.” Charlotte vindt het belangrijk om positief te blijven. “Er zijn zoveel verenigingen waar je terecht kan. De schaamte moet plaatsmaken voor het nemen van initiatief. Onderneem en probeer dingen. Ontwikkel jezelf als persoon. Je wordt er gelukkiger van, dat was bij mij ook zo.”

‘Groot probleem’
Wethouder Compagne luistert aandachtig naar de verhalen van de dames. Hij herkent de verhalen. “Gevoelens van eenzaamheid kunnen een groot probleem worden, daar kan ik me wel in verplaatsen. Het is belangrijk dat er veel laagdrempelige inloop voorzieningen zijn. Daarnaast is het goed dat we het erover hebben. Het staat op de agenda en daar blijft het op staan. Samen moeten we proberen verder te komen.”
Volgens Jacqueline valt er nog veel te winnen in de buurt. “Je moet het niet te ver zoeken. Bemiddel in buurten en zorg dat het daar gezellig is.” Wethouder Compagne vertelt dat de gemeente daarmee bezig is: “In een wijk in Schijndel en Veghel-Zuid loopt er een pilot om de leefbaarheid binnen de wijk te vergroten. Als dat aanslaat, willen we dat verder uitrollen in de gemeente.”

Helpen
Brakke en Olfen komen graag met mensen in contact die zich eenzaam voelen. “Wij richten ons nu meer op de leeftijd 30-60 jaar. Voor ouderen is er heel veel en ook voor de jeugd is er van alles te doen. Voor de doelgroep tussen de 30 en de 60 jaar ontbreekt er wel eens iets. Wij vinden het moeilijk om onze vinger erop te leggen wat dat ‘iets’ precies is”, aldus Brakke. Daarom komen zowel Welzijn De Meierij als ONS welzijn graag in contact met mensen die zich eenzaam voelen. Olfen: “Alleen dan kunnen we helpen. Mensen weten niet zo goed waar ze moeten beginnen, terwijl wij mee kunnen denken en mensen kunnen helpen om de eerste stap te zetten.” Olfen geeft aan dat ze altijd bereid zijn het aanbod te vergroten. “Als er behoefte is aan een creatieve groep dan kunnen we die samenstellen. We kijken vraaggericht en proberen maatwerk te verzorgen. Dat kan ook betekenen dat wij mensen helpen met tips om vriendschappen te sluiten en te onderhouden. Je staat er niet alleen voor.”

Bijdrage leveren
De welzijnsorganisaties in Meierijstad zitten er bovenop. Ze blijven aandacht vragen voor deze problematiek. “Eenzaamheid vraagt iets van ons allemaal, van jezelf, je buren, maar ook van het bedrijfsleven. Wil jij een bijdrage leveren dan komen we graag met je in contact”, besluit Maren.

Contact opnemen met Welzijn De Meierij en ONS welzijn kan via:
Voor Sint-Oedenrode: Nelleke Zomer, 0614329432 of per mail n.zomer@welzijndemeierij.nl.
Wil je nog andere leuke tips om meer mensen te ontmoeten. Neem dan een kijkje op de Facebook van Omzien Naar Elkaar: www.facebook.com/omziennaarelkaarmeierijstad. Meer informatie is te vinden op: www.ons-welzijn.nl en www.welzijndemeierij.nl.


ONS welzijn
ONS welzijn is de organisatie voor welzijn in Noordoost Brabant. “We werken vanuit Basisteams jeugd en gezin en Sociaal teams in buurten en wijken, organiseren allerlei cursussen en activiteiten voor en met burgers en vrijwilligers en we bieden praktische hulp en ondersteuning in en om uw huis zodat u prettig thuis kunt (blijven) wonen”, meldt ONS welzijn.

Welzijn De Meierij
Welzijn De Meierij is een professionele lokale organisatie voor sociaal werk. Ze richten zich vooral op de inwoners van de dorpskernen Schijndel en Sint-Oedenrode van de gemeente Meierijstad. “Wij stellen de mens centraal, waarbij we uitgaan van zijn of haar mogelijkheden. Door dichtbij te zijn, te verbinden en te ondernemen zijn wij in staat iemands sterke kanten aan te boren”, aldus Welzijn De Meierij.