Afbeelding
Foto: Bas Ulehake

Rabobank was niet op de hoogte van sluiten pinautomaten

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Er is afgelopen week veel onrust ontstaan over het sluiten van de pinautomaten in de Rabobank aan de Markt van Sint-Oedenrode. Dat kwam voor veel mensen als een onaangename verrassing. Nu blijkt dat ook de gemeente en Rabobank zelf niet op de hoogte waren van de sluiting.

Dat de lokale Rabobank het niet wist, is misschien nog wel de grootste verrassing. Bas Doorn, directeur Dagelijkse Bankzaken Rabobank, heeft daar echter wel een verklaring voor. “De huurovereenkomst van het Rabobankpand in Sint-Oedenrode loopt per 1 april af en maakt plaats voor het nieuwe bestemmingsplan in het centrum. Daarover heeft de bank alle klanten en ondernemers in november én december onder meer via mails persoonlijk geïnformeerd. In dit bericht stond ook aangegeven dat het beheer van de automaten ‘binnen afzienbare tijd’ (maar dus uiterlijk 1 april) over zou gaan naar Geldmaat. Het is echter aan Geldmaat wanneer zij het beheer overnemen en vanaf dat moment verzorgen zij de communicatie. Dat de ontmanteling een week voor de definitieve sluiting zou plaatsvinden was ook voor de plaatselijke Rabobank een verrassing en stelde de bank niet in de gelegenheid om de exacte datum te communiceren. Dat is voor de bank vervelend, maar zeker ook voor de gebruikers. Tevens hing er bij de gesloten automaten geen verwijzing van Geldmaat naar alternatieve automaten. Daar is inmiddels wel in voorzien.’ 

Dat klopt, er hangt inmiddels een heel summier briefje op een grijze plaat die voor de pinautomaten zijn gespijkerd. De afzender lijkt inderdaad Geldmaat te zijn, maar een professionele boodschap is het niet. Op een geprint a4’tje zonder logo of contactgegevens staat de volgende tekst: ‘Deze automaat is in beheer bij Geldmaat. Meer informatie over de dichtstbijzijnde automaten is te vinden op locatiewijzer.geldmaat.nl.’ Daarop staan de pinautomaten van Primera aan de Borchrgrave en van Albert Heijn aan de Markt. Binnen winkeltijden kan daar gepind worden. In Primera is al enige tijd geleden een Geldmaat geïnstalleerd. Daar kan met pasjes van alle banken geld opgenomen worden. Twee pinautomaten in het centrum zou voldoende moeten zijn zou je zeggen, maar dat is enigszins een vertekend beeld, want deze automaten zijn alleen binnen winkeltijden te bereiken. Op social media stroomden reacties binnen van mensen die zich al zorgen maken hoe er tijdens Rooi Kermis, Carnaval en reguliere stapavonden gepind moet gaan worden. “Het is vervelend dat er onrust over is ontstaan. Als gemeente staan we voor goede en bereikbare voorzieningen voor onze inwoners. We zijn met Geldmaat in gesprek om te zoeken naar een locatie voor een 24/7 toegankelijke geldautomaat”, zo laat een woordvoerder van gemeente Meierijstad weten. Ook zij waren verrast door de versnelde sluiting. De woordvoerder heeft meteen een advies voor mensen die bij Albert Heijn willen pinnen en zien dat het te druk is. “We wijzen onze inwoners op hun eigen verantwoordelijkheid om afstand te houden en te voldoen aan de maatregelen om Corona tegen te gaan. Vermijd drukte en kom eventueel op een rustiger tijdstip terug.”

Doorn pakt meteen de kans om meer uit te leggen over het Geldmaat concept. “Op 1 januari 2019 is een mega-operatie in gang gezet, waarbij de automaten in Nederland van Rabobank, ABN AMRO en ING allemaal hetzelfde uiterlijk (geel) en dezelfde naam krijgen: Geldmaat. Met dit netwerk blijft contant geld voor iedereen voldoende beschikbaar en wordt de uiteindelijke dekking fijnmaziger dan voorheen. Geldmaat bepaalt waar de gele automaten uiteindelijk komen te staan. De Nederlandsche Bank (DNB) ziet erop toe dat er een juiste spreiding is van automaten over Nederland. Het uitgangspunt is bereikbaarheid voor iedereen, wat betekent dat binnen een straal van vijf kilometer contant geld opgenomen kan worden. Dat kan voor het ene gebied een uitbreiding betekenen, maar voor een ander gebied een krimp.”