Afbeelding
Foto:

De Helden van Kien gaat met drone bezorgen

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – De Helden van Kien gaat vanaf morgen bezorgen met een drone. De afgelopen maanden heeft het bezorgen van maaltijden van het restaurant een enorme vlucht genomen. Er rijden dagelijks meerdere wagens en een bakfiets rond. Om het te kunnen bijbenen, maar ook om te verduurzamen, heeft de horecazaak geïnvesteerd in een speciale drone die de pakketten aan kan.

Je krijgt niet zomaar een goedkeuring om hier mee van start te gaan. Na maanden van voorbereidingen is er eindelijk een gecertificeerde goedkeuring binnen van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA). Eigenaar Rob Jansen is enorm trots op deze technologische stap voorwaarts. “Tijdens corona hadden we tijd genoeg om te starten met de cursus. Via online meetings kregen we extra uitleg. Met het certificaat op zak kun je de exploitatievergunning aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dat verliep vrij vlotjes, aangezien wij al vanaf november 2020 bezig waren met het omzetten van dit idee naar daadwerkelijk servicegerichte dienstverlening. We zijn een vreemde eend in de bijt, want in het rijtje naast ons staan Medical Drones Services, de ANWB, PostNL, Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe en technologiepartners Avy en KPN.”

Inmiddels hebben hij en twee werknemers naast de Praktische zelfverklaring A2 ook het dronevliegbewijs. Hiermee mogen zij vliegen met drones van 500 gram en zwaarder. In de Open Categorie heb je een A2 vliegbewijs nodig. Naast het halen van het A2-examen en vliegbewegingen zijn ook de drones geregistreerd bij de RDW. Elke vlucht wordt via GPS aangemeld en kan ook gevolgd worden. De Helden van Kien respecteert de no-fly zones in Meierijstad, waaronder de aanvliegroute van Eindhoven Airport. De exacte routerestricties zijn opgenomen in het Hoogte Handelingen Handboek (HHH) wat via rijksoverheid.nl in te zien is.

In de afgelopen weken zijn een aantal testbezorgingen uitgevoerd met succesvolle resultaten. Wouter, één van de bestuurders: “Voorheen hadden we wel eens last van drukte op de weg of van lange afstanden. Wij bezorgen namelijk in een groot gebied. Met de drone zijn we veel sneller. De navigatie en camera op de drone bieden de mogelijkheid om de precieze locatie te vinden. Dit weekend komt de echte proef op de som, vanwege de Paasdagen is er een topdrukte op komst.”

Meer informatie of benieuwd naar de beelden van de testbezorgingen? Bekijk alles op www.deheldenvankien.nl/drone. Via de website zijn ook bestellingen in te plannen.