Afbeelding
Foto:

Alwéér een Rooise uitvinding: de BOA-melder

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – De inkt onder de contracten van de Rooise basaltaccu is bij wijze van spreken nog niet droog, of Rooi lanceert alwéér een nieuwe uitvinding: de BOA-melder.

Een app waar veel mensen hun voordeel mee kunnen doen, maar waar niet iedereen blij mee is, realiseert ook Rob van Kaathoven zich. “Als eigenaar van Neovito BV krijg ik regelmatig creatieve ideeën binnen, van onze eigen medewerkers of via ons netwerk. Sommige werken wij ook daadwerkelijk uit. Het idee van de BOA-melder ligt eigenlijk al bijna twee jaar op de plank, maar om BOA’s digitaal te oormerken is met de huidige techniek nog een brug te ver. De bestaande herkenningssoftware werkt namelijk alleen visueel, dus niet bij een voorwerp of persoon die bij wijze van spreken om de hoek staat, of een straat verderop. We kwamen er echter achter dat elke BOA voorzien is van een tracker waarmee de politie bij een noodsituatie in één oogopslag kan zien hoeveel BOA’s in de onmiddellijke nabijheid zijn. En zelfs wélke BOA’s!” Met de BOA-melder kunnen inwoners van Meierijstad via een app precies zien waar de BOA’s zich op dat moment bevinden.

Maar is dat wettelijk wel toegestaan? Flitsmeister bijvoorbeeld is in bijna heel Europa verboden. Van Kaathoven: “Daarvoor zal eerst de wet moeten worden aangepast. Voorlopig moet het dus worden gedoogd. Toen wij dit zeker hadden gesteld, hebben we direct patent aangevraagd.” Burgemeester Kees van Rooij, die onder meer Handhaving in portefeuille heeft, is er uiteraard niet zo blij mee “En ook niet trots op” vult hij aan, “voor zo’n uitvinding hoeft Meierijstad zich niet op de borst te kloppen. Ik breng dit in bij het politiebasisteam Meierij, met de vraag of wij dit gaan signaleren in Den Haag. Het liefst zien wij dit natuurlijk opgenomen in de wet, maar dat kan jaren duren. Wellicht krijgen we dat sneller voor elkaar door verruiming van onze APV” (Algemeen Plaatselijke Verordening, red.)

Met de app kan iedere gebruiker eenvoudig de detectie-afstand instellen, en zelfs permanent ‘waakzaam’ laten zijn, al is de accu dan wel iets eerder leeg. De rest gaat automatisch. Morgen wordt de app gelanceerd en is te downloaden via de App store of Android Play store.

Het zal wellicht al tot u doorgedrongen zijn dat het vandaag 1 april is?