Afbeelding
Foto: BAS ULEHAKE

ODAzorg geeft Schijndels klooster een meer open karakter

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Schijndel / Sint-Oedenrode - Het klooster in Schijndel krijgt een meer open karakter. De congregatie Zusters van Liefde, ODAzorg uit Sint-Oedenrode en Welzijn De Meierij zijn het daar over eens. Samen pakken ze de handschoen op om het plan de komende tijd vorm te geven. De buurt gaat profiteren van de ideeën, want het klooster wordt deels een soort gemeenschapshuis.

ODAzorg (ODA staat voor Ouderen De Aandacht) is sinds kort de zorgaanbieder in het klooster. Het helpt met het verzorgen van de Zusters van Liefde, waarvan er nog zo’n zeventig in het gebouw wonen. Daarnaast komen er steeds meer andere ouderen bij die zorgbehoevend zijn. Het aantal Zusters van Liefde wordt wereldwijd minder en dat is ook in Schijndel goed te merken. Om leegstand te voorkomen, ging de organisatie op zoek naar een zorgaanbieder. In ODAzorg – oorspronkelijk uit Sint-Oedenrode - vond het een partner.

Dagbesteding
Henk Gloudemans is directeur van ODAzorg. Hij zag direct meer mogelijkheden. “Als je ziet hoeveel goede faciliteiten er zijn en hoe groot de tuinen, dan is het zonde om dat niet te gebruiken. Daarom starten we met het aanbieden van dagbesteding. De Dommelhoeve uit Sint-Oedenrode gaat dat binnenkort hier aanbieden voor de huidige bewoners en voor andere ouderen uit Schijndel. We starten met een aantal dagdelen per week en bekijken dan of het uitgebreid gaat worden”, vertelt Gloudemans het nieuws. Hij zegt dat er veel behoefte aan is en dat ze zich gaan richten op ouderen. “Denk daarbij aan het ontlasten van mantelzorgers of het bieden van structuur. Ook is het een manier om eenzaamheid te bestrijden. We weten allemaal dat dat probleem door corona groter is geworden”, voegt de zorgaanbieder toe. De dagbesteding gaat plaatsvinden in de vele ruimtes die het gebouw rijk is, of bij goed weer buiten in de tuin. Gloudemans denkt onder andere aan het aanleggen van een beweegtuin en een plantenkas. “We krijgen volop medewerking van de congregatie. Zij hebben de voorzet gegeven voor deze ontwikkeling.”

Vrije inloop
Het open karakter krijgt vooral veel vorm door een op handen zijnde samenwerking met Welzijn De Meierij. Samen willen ze meer activiteiten ontplooien met een vrije inloop. Gloudemans: “Je kunt daar bij denken aan tweewekelijkse gezamenlijke maaltijden voor buurtbewoners die daar behoefte aan hebben, aan bingo- of kaartavonden, een filmavond, of repetities voor koren. Er zit een prachtige kapel in dit gebouw die gebruikt kan worden voor optredens, ook bij diensten. We willen er de hele wijk bij betrekken en daarom juicht de gemeente het van harte toe. Alles gaat overigens in overleg met de Zusters van Liefde. Ze vinden het mooi dat het opengesteld wordt en zien het als een bijdrage aan de maatschappij.” Binnenkort, zo rond Pasen, gaan medewerkers van Welzijn De Meierij langs deuren in de buurt om een enquête te houden. Op die manier willen de initiatiefnemers peilen welke behoeften er zijn.

Het is de bedoeling dat de dagbesteding binnenkort al gaat starten. Corona zal een bepalende rol spelen in de opening van de andere activiteiten die samen met Welzijn De Meierij worden opgepakt. Gloudemans staat te popelen om ‘open’ te gaan. “We zijn drie partijen met veel slagkracht dus ik heb er alle vertrouwen in.” Tot slot roept hij op dat alle ideeën en opmerkingen welkom zijn.