Het gebied Kinderbos - Cathalijne - Rijsingen.
Het gebied Kinderbos - Cathalijne - Rijsingen.

Werkgroep KCR gebiedsvisie houdt vinger aan de pols

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode - “Proces Omgevingsvisie Meierijstad stilgelegd” kopte deze krant 3 maart jongstleden. In het bewuste artikel ging de initiatiefgroep ‘Kinderbos Cathalijne Rijsingen (KCR) -Gebiedsvisie’ in op het onverwachte besluit van de gemeente, op 28 januari, om de ontwikkeling van de ‘Omgevingsvisie Meierijstad 2040/50’ ‘on hold’ te zetten. De reden hiervan is niet duidelijk; naar de gemeente aangeeft, dient de participatie van de burger in het proces verder versterkt te worden.

Wat nu precies de status van de ‘KCR-Gebiedsvisie’ is, weet de werkgroep ‘KCR-Gebiedsvisie’ niet. Er is door hen een goede relatie met de gemeente opgebouwd; aan hen was beloofd betrokken te worden bij eventuele ontwikkelingen.
Maar wat nu? Wat doe je, als er een tijdlang gewoon helemaal géén nieuws te melden is? De werkgroep ‘KCR Gebiedsvisie’ zit er bovenop, maar heeft zonder input van de gemeente toch een tandje terug moeten schakelen. Op hun site www.kcrgebiedsvisie.nl beschrijven ze in de tijdlijn ‘voortgang’ elke stap in het proces vanaf januari vorig jaar tot en met maart 2021.
Om iedereen die betrokken is, of zich betrokken voelt bij de ontwikkeling van de Gebiedsvisie-KCR te informeren, heeft de werkgroep de complete correspondentie met de gemeente op hun website gepubliceerd, alsmede de samenvatting van het voorontwerp Omgevingsvisie, dat eind januari plotseling van de gemeentelijke website werd verwijderd. Ook geeft de website een doorkijkje naar een onderdeel van de concept-Omgevingsvisie die de gemeente ontwikkelde voor het ‘Parkgebied Kienehoef’, het westelijk deel van het KCR- plangebied (ten westen van Kinderbos en Koningsvaren). Dit plandeel sluit goed aan bij de visie, zoals de werkgroep die voor dat deel van het KCR-gebied heeft ontwikkeld. Want de daar aanwezige landschappelijke en recreatieve waarden worden ook in het conceptplan van de gemeente voorop gesteld; grootschalige woningbouw wordt er uitgesloten, en dat geldt ook voor elke uitbreiding van accommodaties voor buitensport. Het cultuurhistorisch landschap dient in dit gebied versterkt te worden, en de structuur van onverharde lanen en paden hoort, met de bestaande bomenrijen, daar in stand te blijven, zo is in het gemeentelijk concept te lezen. De hoek Koningsvaren/Zwembadweg (de voormalige gemeentelijke buitenwerf) wordt als mogelijke bouwlocatie aangemerkt.

De werkgroep ‘KCR-gebiedsvisie’ is heel content, dat de gemeente het zó met haar visie eens blijkt te zijn. De werkgroep hoopt dan ook, dat, bij de hervatting van het proces Omgevingsvisie Meierijstad, het concept-plandeel ‘Parkgebied Kienehoef’ ongewijzigd in de definitieve Omgevingsvisie Meierijstad wordt opgenomen.