VVD is veruit de grootste.
VVD is veruit de grootste.

VVD veruit de grootste in Meierijstad

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad - Ook in Meierijstad is de VVD de grootste partij. In totaal kregen ze 29.5 procent van de stemmen. Daarmee zijn ze ook de grootste stijger. Het opkomstpercentage ligt in Meierijstad op 79.9 procent.

De VVD heeft in Meierijstad verreweg de meeste stemmen gekregen. D66 eindigde met 13.7 procent op plek twee, vlak voor het CDA (12.7 procent van de stemmen). Opvallend is verder de opmars van Forum voor Democratie (FvD). Zij stegen met 3.1 procent naar een totaal van 4.5 procent van de stemmen. Ook nieuwkomer JA21 doet het goed met 2.3 procent.

Voor de SP (-5 procent) en het CDA (-4.9 procent) zijn het verkiezingen om snel te vergeten. Zij hebben een flink verlies geleden. “Het is een voorlopige niet-officiële uitslag. We spreken over een voorlopige uitslag, omdat het gemeentelijk centraal stembureau de officiële uitslag twee dagen na de dag van stemming vaststelt. Het landelijk stembureau stelt de uitslag vast”, aldus de gemeente.

Het opkomstpercentage is met 79.9 procent enigszins teleurstellend. Burgemeester Kees van Rooij sprak voorafgaand aan de verkiezingen de hoop uit om het opkomstpercentage van 2017 (81.3 procent) te evenaren. Dat is dus niet gelukt.