Deze kinderen kijken eerst goed hoe het moet.
Deze kinderen kijken eerst goed hoe het moet. Foto: Jos van Nunen

Van den Berk betrokken bij aanplant nieuwe bomen aan A2

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode / Best - Twee jaar geleden, is door RWS en gemeenten Best en Boxtel gestart met het vervangen van de bomen van de ‘mooiste laan van Brabant’, de populierenbomen langs de A2. Afgelopen woensdag werden tientallen nieuwe bomen gepland. Boomkwekerij Van den Berk was betrokken bij deze actie.

Die oude bomen zijn enige tijd geleden gerooid. De Brabantse Populieren Vereniging (BPV) heeft via haar platform WeHoudenJullieHier en in samenwerking met haar Ketenpartners getracht om een steentje bij te dragen om van de populier, als productieboom, de onderstammen van de bomen binnen de eigen regio te verwerken. O.a. in het naastgelegen gebied van de A2, in de gebiedsontwikkeling de Scheeken, waar een Best Bijzonder living lab in realisatie is. Op dit moment is RWS druk met het aanplanten van jonge populieren. Het perceel langs de A2, nabij de giraffe met rood-witte sjaal, zal worden ingeplant met de inboet, een circa 10 % reservebomen. Woensdag werden nieuwe bomen gepland en hoewel net buiten de dorpsgrenzen, vond MooiRooi het evenement zo belangrijk dat het even een kijkje ging nemen. Op woensdag werd om 11:00 uur voor het memorabele moment van Oogst naar Aanplant, even stilgestaan door een Populierenboom te planten als icoon van het landschap, maar ook als ode aan de samenwerkende partijen, op het perceel nabij de A2, gelegen aan de Liempdseweg.

Over de Brabantse Populieren Vereniging
De ‘achtertuin’ van Eindhoven is met recht een cultuurlandschap te noemen. Het Brabantse populierenlandschap ontstond ooit uit de vraag naar hout voor luciferfabrieken in Eindhoven, maar ontwikkelde zich onder andere tot bakermat van de Brabantse klomp. De Brabantse Populieren Vereniging zet zich in voor het behoud van het huidige Populierenlandschap en vormt hierin al sinds 1965 een kennispartner voor gemeenten en overheden. Met een knipoog voor de stad-/ landverbinding verdient de toekomst van het Populierenhout, als inlandse houtsoort meer aandacht. De Brabantse Populieren Vereniging is druk en in samenspraak met kennisinstellingen om het traject van “boom tot plank” te verwaarden en toepassingen te testen bruikbaar in de bouwsector.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding