Afbeelding
Foto: Jurian Nannenga

Subsidie beschikbaar voor versterken van Brabants landschap

Natuur Natuur en milieu

Boeren, particulieren en andere landeigenaren kunnen gebruikmaken van de Stimuleringsregeling Landschap (StiLa) voor behoud en verbetering van het Brabantse landschap op hun gronden. Waterschap De Dommel stelt vanaf 11 maart samen met de andere Brabantse waterschappen, de provincie en veel gemeenten subsidie beschikbaar. Het waterschap stimuleert daarbij vooral initiatieven om water langer vast te houden en voor het verbeteren van de waterkwaliteit en biodiversiteit langs beken en sloten.

Vincent Lokin, lid dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel: “Met deze regeling in een nieuw jasje maken we een sprong voorwaarts. Vanaf nu komen ook water gerelateerde initiatieven voor een subsidie in aanmerking. Hopelijk kunnen we met de Stimuleringsregeling Landschap boeren, particulieren en andere landeigenaren stimuleren om in actie te komen en hun grond zo in te richten dat water langer vastgehouden kan worden. Zo strijden we samen tegen verdroging van ons mooie gebied.”

Subsidie
Een boer of landeigenaar kan via een coördinator landschapsbeheer van Brabants Landschap advies inwinnen. De coördinator geeft aan waar het waterschap of de gemeente in hun streek vooral belang bij heeft. De coördinator kan ook helpen bij de aanvraag en de uitvoering. Afhankelijk van het doel financiert het waterschap of de gemeente 50% van de vergoeding en de provincie de andere helft. Aanvragen kunnen vanaf 11 maart ingediend worden bij de provincie Noord-Brabant.

Mooie voorbeelden in het gebied
Er zijn al voorbereidende gesprekken gevoerd met landeigenaren om maatwerk te leveren op hun perceel. Zo liggen er plannen op de tekentafel om water langer vast te houden op een hoger gelegen perceel door de aanleg van een greppel. En om een houtwal met kruidachtige zone aan te leggen aan een hoofdwatergang voor het verbeteren van de biodiversiteit. Nu de regeling officieel van kracht is, kunnen deze en andere plannen worden ingediend voor een financiële bijdrage.