Afbeelding
Foto: Kim Schepens

Drive-thru proef op milieustraat Sint-Oedenrode

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode - Direct na het paasweekend start de gemeente Meierijstad met een nieuwe proef op de milieustraat in Sint-Oedenrode. Het gaat om meer en beter sorteren van het grof restafval dat inwoners aanbieden, vooral de spullen. Dat gebeurt door de medewerkers diréct na het inleveren op het Spullenplein. Gratis stromen, tarieven en betaalwijze blijven hetzelfde.

Tweede leven grof vuil
Afvalscheiding aan huis door inwoners gaat al erg goed in Meierijstad; het aandeel restafval daalt gestaag. Maar bij het grof vuil op de milieustraten valt nog veel te winnen. Beter en méér sorteren betekent zoveel mogelijk spullen eruit halen voor een tweede leven. Denk aan hergebruik (bijv. kringloopgoederen zoals een kast of bankstel), of reparatie (bijv. kapotte fiets of waterkoker). Maar ook afvalmaterialen die als grondstof te gebruiken zijn (bijv. hout waar een tafel van gemaakt kan worden).

Drie pleinen
De gemeente gaat de nieuwe werkwijze vanaf dinsdag 6 april uitproberen op de milieustraat in Sint-Oedenrode. De inrichting van het terrein wordt geschikt gemaakt voor de proef. De traditionele inrichting maakt plaats voor 3 speciale pleinen: een snelplein (glas, luiers, papier en pmd), een puin&tuinplein (bouwafval, grond, groen) en een spullenplein voor producten (elektronica, gebruiksgoederen). Daarom is die milieustraat gesloten van donderdag 1 t /m 5 april (2e paasdag). Inwoners kunnen dan, tijdens openingstijden, wel terecht in Schijndel of Veghel.

Extra service op Spullenplein
De drive-thru proef op het Spullenplein begint met een dag per week en wordt stapsgewijs uitgebreid naar de andere dagen. Voor de bezoeker is het voordeel dat hij of zij op die dagen de spullen ongesorteerd op de roltafels van het spullenplein kan leggen; zelf sorteren en in de juiste containers gooien is niet meer nodig. Voor de andere afvalstromen (papier, plastic, puin en groen) geldt dat ze nog wél gesorteerd aangeboden moeten worden.

Samenwerking
De proef is een samenwerking van gemeente, lokale kringloopbedrijven en de sociale werkbedrijven WSD en IBN. Wethouder Harry van Rooijen: “We hebben hoge en brede verwachtingen van deze proef die veel verder gaan dan minder restafval en een snelle service.” Wethouder Menno Roozendaal: “Het is uitermate belangrijk is dat we hiermee werk- en dagbestedingsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen creëren. Er is ruimte voor leerwerktrajecten en we bieden materialen voor educatie-projecten. Dat zit voor een deel in de vervolgketen.” De proef loopt in ieder geval tot het einde van dit jaar. Dan bekijkt de gemeente met haar partners of de werkwijze een succes is en een vervolg krijgt.