Geert met zijn compagnons Bjorn en Chantal.
Geert met zijn compagnons Bjorn en Chantal. Foto:

Interview met Geert Verhagen: Voor wie omhoog kijkt, zijn er geen grenzen

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Architectuur is het antwoord op de vraag hoe je een fijne leefomgeving creëert. Het kloppende hart van het dagelijks leven, want je werkt of studeert er, je gebruikt en je leeft er. Een architect luistert, denkt mee en ontwerpt, om iets moois, iets origineels en iets passends tot stand te brengen.

Door: Caroline van der Linden

Dat is het wat Geert Verhagen en zijn compagnons willen bewerkstelligen. Geert, een geboren en getogen Rooienaar, inmiddels 60 jaar, is geboren op de Markt, waar nu de huidige Rabobank staat en vroeger grossierderij H.W. van der Hagen. Waar Willem van der Hagen ooit woonde en met carnaval onze welbekende Willemke Pap zijn oorsprong vindt. Hoe we dan in Rooi aan de naam “Papbuiken” komen, legt Geert dan ook graag even uit. Want dat hebben we te danken aan Willemke Pap ofwel Willem van der Hagen, die mede-grondlegger was van “papfabriek” Nutricia, die op de Rooise markt zijn oorsprong kent. Sjef de Leijer bedacht samen met o.a. de vader van Geert, dat de naam “Papbuiken” ons goed zou passen. En dat het na al die jaren nog steeds onlosmakelijk verbonden is met onze Rooise identiteit, bewijst maar dat ze dat nog echt niet zo gek gedaan hebben.

Geert woont in Boskant en is getrouwd met Silvia. Samen hebben ze twee, inmiddels al uitwonende kinderen en hij vertelt hoe trots hij op hen is. Zeker omdat zijn kinderen na hun geboorte geen gemakkelijke start hebben gehad. Beiden geboren met een aangeboren afwijking, waardoor Geert anders in het leven is gaan staan. Hij heeft leren relativeren en weet inmiddels dat alles betrekkelijk is. “Al het negatieve heeft altijd een positieve keerzijde. Dat is wat ik altijd voor ogen houd”, laat hij weten. Het is iets wat zo onlosmakelijk met hem verbonden is, waardoor het, zeker nu zijn kinderen beiden goed terecht zijn gekomen, genoemd mag worden. Het is een belangrijk deel van wie hij nu is.

Tijdens zijn opleiding aan het Zwijsen College, besloot zijn vader in de Oranje Nassaulaan een nieuw huis te bouwen, met als architect Rooienaar Piet van Hoof, spijtig genoeg op 46 jarige leeftijd, jong gestorven. Maar in die tijd kwam de jonge Geert regelmatig bij hem op kantoor, om te kijken hoe hij hun huis tekende. Geert vroeg zich af wat hij wilde worden en Piet vroeg hem of het vak van architect niets voor hem was. Het scheppende vermogen om op een creatieve manier iets concreets tot stand te brengen, sprak hem enorm aan. Piet zette hem op het spoor van de HTS, voor een gedegen technische bagage. Hij volgde deze weg en heeft er nooit spijt van gehad. Na het afronden van zijn opleiding, ging Geert werken bij een architectenbureau in Boxtel en volgde gelijktijdig de Academie van Bouwkunst in Tilburg. 

Lees het complete verhaal in DeMooiRooiKrant van deze week.