Dries de Vries krijgt zijn eerste vaccin.
Dries de Vries krijgt zijn eerste vaccin. Foto: Jeroen van de Sande

Huisartsen vaccineren meer dan 650 Rooienaren op één dag

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - “Ik vind het heel fijn dat ik gevaccineerd word. Het geeft me een veilig gevoel”, zegt Dries de Vries met een glimlach. Hij mag gaan zitten bij een aardige dame, middenin sporthal de Streepen, die hem het AstraZeneca vaccin toe gaat dienen. Ieder half uur komen vijftig leeftijdsgenoten van Dries de grote ruimte - één voor één - binnen gedruppeld, na even te hebben gewacht in een lange rij. Zo begint de groepsimmuniteit zich ook in Rooi langzaam te ontwikkelen.

Door: Jeroen van de Sande

Afgelopen donderdag werden 660 Rooienaren gevaccineerd. Als een geoliede machine klaarden huisartsen en medewerkers de klus. Bij de ingang moesten mensen zich melden en via een duidelijke route kwamen ze uiteindelijk op een stoel terecht waar de prik werd gezet. Daarna is vriendelijk verzocht om enkele stappen verderop vijftien minuten te wachten op wel of geen directe bijwerking. Op 20 mei is dezelfde groep welkom voor de tweede prik. Of er nóg een dergelijke vaccinactie-opdracht komt voor de Rooise huisartsen is ze nog niet duidelijk. Tijdens de pauze spreken we met huisarts Mark Vermeulen en met Mariëlle de Koning. Zij is praktijkmanager bij huisartsenprakrijk de Dommel en een belangrijke spil in de organisatie van de vaccinatiedag.

“Vandaag worden alleen mensen gevaccineerd die geboren zijn in de jaren 1956 en 1957, het Down-syndroom hebben of een BMI van meer dan veertig. Deze opdracht hebben wij twee weken geleden van hogere hand gekregen, van het RIVM”, vertelt Vermeulen. “De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft ons van informatie en protocollen voorzien, zodat wij goed vooruit konden en wisten wat we moesten doen.” Halverwege de dag kunnen ze beamen dat het goed gaat. Mariëlle: “De griepprik hebben we hier onlangs uitgevoerd. Dat was een mooie test. Het hele draaiboek konden we weer voor de dag halen.”

Speciaal voor deze ‘prikopdracht’ kregen de Rooise huisartsen de beschikking over het AstraZeneca vaccin. Zelf hadden ze daar geen zeggenschap over. Toen de oproep op meer dan zeshonderd deurmatten viel, belden sommige burgers op met de vraag of ze een ander vaccin konden krijgen. “Dat is dus niet mogelijk’, legt de huisarts uit. “Er is geen keuze. Wij moeten het doen met de vaccins die we krijgen. Blijkbaar heeft niet iedereen een goed gevoel bij het vaccin, omdat het soms wat minder goed in het nieuws kwam. Gelukkig zijn de meeste mensen blij met de vaccinatie. We horen veel reacties van Rooienaren die opgelucht zijn dat ze aan de beurt zijn.” Het AstraZeneca vaccin is door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) nog niet goedgekeurd voor mensen van 65 jaar en ouder, wel voor de leeftijden daaronder. Dat in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk. Daar is het voor alle leeftijden goedgekeurd.

Halverwege de dag was duidelijk dat ongeveer 20% niet kwam opdagen voor de prik. Om niets te verspillen werd de reservelijst aangesproken. “We bellen dan de oudste personen uit 1958. Neemt iemand niet op? Dan bellen we de volgende, want het moet wel vandaag gebeuren. De lijst is een mix van patiënten uit verschillende huisartsenpraktijken in Sint-Oedenrode. Het is absoluut geen willekeur”, is Mariëlle eerlijk. Ongeveer honderd mensen hadden dus geluk en werden alsnog opgeroepen voor vaccinatie.

Het is op dit moment moeilijk in te schatten hoeveel mensen in Sint-Oedenrode op dit moment de eerste prik heeft gehad. Wel begint de molen nu langzaam maar zeker te draaien. Het gaat nog niet heel snel, maar de huisartsen bewijzen in ieder geval wel dat ze een grootschalige vaccinatieopdracht aan kunnen.

Afbeelding