Anja (l) en Birgit van de Rooise apotheek  maakten deel uit van het team.
Anja (l) en Birgit van de Rooise apotheek maakten deel uit van het team.

Rooise apotheek helpt huisartsen met vaccineren

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - Niet alleen vorige week donderdag is in Sint-Oedenrode gevaccineerd. Op woensdag hebben twee medewerkers van de Rooise apotheek geholpen met het vaccineren van verpleeghuisbewoners van Odendael. Zij en meerdere andere apothekers uit de regio Den Bosch, Uden en Eindhoven zijn door de huisartsenposten Oost-Brabant gevraagd hen te helpen.

Anja Oerlemans (apothekersassistente) en Birgit van Genugten (apotheker) werden ingeschakeld om te ondersteunen met het vaccineren van kwetsbare mensen in instellingen. Hier vallen de ouderen onder van Odendael, maar bijvoorbeeld ook de stichtingen Dichterbij, wooninitiatief Kamille en Cello, waar ook jongeren met een beperking onder begeleiding wonen.

“Bij de meeste vaccins is het zo dat de (huis)arts of doktersassistente het vaccin alleen uit een ampul moet optrekken en dan kan het gezet worden”, vertelt Tico Hartman namens de Rooise apotheek. “Of het vaccin zit zelfs kant en klaar in een spuit. Bij het vaccin van Pfizer ligt dat wat ingewikkelder. Zoals je vast al gelezen hebt, moet dat bij extreme koude temperaturen bewaard worden (-60 tot -90 graden Celsius) en eenmaal ontdooid is het slechts vijf dagen houdbaar in de koelkast. Daarnaast is het zo dat het verdund moet worden met 0,9% natriumchloride (fysiologisch zout). Er is een heel protocol aan eisen om het goed klaar te maken. Pas na alle zorgvuldige stappen kan men vervolgens zes doseringen uit één vaccinampul halen. Helaas is het ook nog eens zo dat wanneer een ampul verdund is, het niet meer vervoerd mag worden. Daarvoor is het vaccin te kwetsbaar. Dat maakt het ook ingewikkeld, want bij deze kwetsbare groepen kunnen de mensen ook niet altijd vervoerd worden en dus moeten de vaccins op locatie worden klaargemaakt.”

Gezien de tijd die dit kost en de vaardigheden met het bewaren en bereiden van medicatie is het volgens de Rooise apotheek daarom ook logisch dat de huisartsen hebben aangeklopt bij de apothekers uit deze regio voor hulp. Hartman: “Wij als lokale apotheek (en tevens bewoners van Meierijstad) vonden het onze roeping om hier aan bij te dragen en onze oude kwaliteiten als voorbereiders van medicijnen weer in te zetten in de strijd tegen COVID-19. Al is het zelf bereiden van medicatie de afgelopen jaren helemaal verdwenen uit de meeste apotheken (ook de onze). De ervaring zit er nog wel en na een aantal keer oefenen met oefenampullen hebben we medewerkers helemaal klaar kunnen stomen om deze en volgende week mee te helpen door heel Oost-Brabant.”
Vorige week dinsdag zijn twee medewerkers in Best bij vier instellingen geweest, donderdag volgden nog vier instellingen in Eindhoven en deze week staan nog meer locaties in de buurt op de agenda. “Maar het allerleukst en trots zijn we natuurlijk op het feit dat we woensdag in ons eigen Odendael hebben mogen meehelpen om de meest kwetsbare in Rooi te beschermen. We hebben ook erg leuke reacties gehad van de zorg en verpleging die ons natuurlijk vooral kennen van het overleg over medicatie van bewoners.”

Een vaccinatieteam bestaat uit vijf mensen. Er is een huisarts die de supervisie heeft en de vaccinaties zet. Daarnaast assisteert een doktersassistente en zij controleert direct of alle gegevens en gezondheidsverklaringen compleet zijn. Zij worden geholpen door een apotheker en een apothekersassistente. Zij zijn verantwoordelijk voor het juist klaarmaken van de vaccins. Een chauffeur van de spoedpost (vaak gediplomeerd verpleegkundige of doktersassistent) die de ampullen met gekoelde onverdunde vaccins vervoert en helpt bij alle overige taken rondom het vaccineren, maakt het team compleet.