Enkele weken geleden werd soep uitgedeeld aan de deuren.
Enkele weken geleden werd soep uitgedeeld aan de deuren. Foto: Jos van Nunen

Soep-actie brengt hulpvragen aan het licht

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Nijnsel - Het is met dit weer al bijna niet meer voor te stellen, maar twee weken terug, tijdens de carnavalsdagen, was het nog berenkoud. Ondanks het gure weer die maandag- en dinsdagmiddag waren in Nijnsel in totaal 33 vrijwilligers aan het werk om soep uit te delen aan alle inwoners, maar belangrijker nog: om te vragen hoe het met de inwoners gaat in deze corona-tijd. Tegelijkertijd werd een enquêteformulier uitgedeeld met vragen over hoe het met de mensen gaat en of er behoefte is aan hulp of aan samen iets maken of doen. Een zeer representatief aantal enquêteformulieren werd ingeleverd. 

Vastgesteld kan worden dat het met de meeste mensen goed gaat of redelijk goed. Naar aanleiding van de reacties is er bij 98,5% van de mensen geen reden tot nadere actie. Dat betekent echter dat er bij 1,5% van de inwoners wel om actie gevraagd wordt of dat er behoefte is aan contact of hulp. Inmiddels zijn Welzijn de Meierij en de vrijwilligers van Dorpsraad Nijnsel gestart met het opvolgen van die hulpvragen en wordt nagedacht over een gezamenlijke coronaproof activiteit. Zonder deze soep-actie was deze behoefte waarschijnlijk niet aan het licht gekomen.
Ook stelden ze vast uit de reacties dat er best wel een behoorlijk aantal mensen moeite heeft met het verwerken van het verlies van mensen om hen heen in deze periode. Veel van hen hebben aangegeven hier zelf wel uit te komen, maar de dorpsraad vraagt of er behoefte is aan een luisterend oor of ondersteuning op het gebied van rouw & verlies. “Weet dan dat u hiervoor terecht kunt bij Welzijn de Meierij. Hun deskundige vrijwilligers gaan graag met u in gesprek. Dat kan in een 1-op-1 gesprek, maar men kan hiervoor ook groepsbijeenkomsten organiseren waarbij u anderen spreekt die hetzelfde meemaken. Online of op 1,5 meter afstand en volgens de richtlijnen RIVM”, laat de dorpsraad weten. U kunt Welzijn de Meierij bereiken via 06-14329432 of n.zomer@welzijndemeierij.nl.
“‘Nijnsel Doet Het’ kijkt terug op een zeer geslaagde en waardevolle activiteit. Wij bedanken nogmaals de inzet van de vele vrijwilligers, de ondersteuning van Welzijn de Meierij, Puur Brabant en de financiële ondersteuning vanuit de gemeente Meierijstad. De aandacht en geste werd zeer gewaardeerd door de inwoners van Nijnsel”, zegt de dorpsraad tot slot in een reactie.

Afbeelding