Afbeelding

Nieuw huis kopen? 7 Details die je absoluut niet over het hoofd mag zien

Ingezonden Ingezonden

Je bent verliefd! Tot diep, diep over je rode oortjes ben je in love. Dit is je droomhuis! Geniet vooral van dit heerlijke gevoel, maar weet dat het spreekwoord ‘liefde maakt blind’ niet voor niets is uitgevonden. In je euforie kan je zomaar enkele gebreken over het hoofd zien, die later het hele kaartenhuis plotseling doen instorten. Dus voordat je je handtekening onder het koopcontract zet, doe je er goed aan het hoofd nog even koel te houden en een aantal zaken eens goed onder de loep te nemen.

Caveat emptor! Klinkt als een lekker mousserend wijntje, of een spreuk uit ‘Harry Potter’. Is het niet. Het is een serieuze waarschuwing. Het wil zoveel zeggen als: Koper, wees op je hoede! Weet wat je koopt. Natuurlijk, iedereen heeft voor de hand liggende zaken als financiële mogelijkheden, vierkante meters en parkeergelegenheid op de checklist staan. Maar het zijn vaak kleinere details die later – in het gunstigste geval – op je zenuwen gaan werken, en als het echt tegenzit je erg veel geld kunnen kosten om het op te lossen of nog erger. Waar let je dan zoal op:

1. Ligging

Bij een Open Huis op een lekker zonnige zondagmiddag krijg je toch een beetje de Instagramversie van het huis en de buurt te zien. Het is allemaal zo mooi, je smelt ook al meteen bij binnenkomst. Maar let ook op de omgeving en de sfeer in de buurt op verschillende tijdstippen van de dag en de week. Hoe druk is de spits? Ligt het dichtbij winkels, scholen of andere zaken die het leven voor jou aangenamer maken.

2. Waterschade

Tekenen van waterschade kunnen duiden op lekkende pijpen. Op zichzelf al niet leuk maar dit kan weer leiden tot schimmel en rot. Nu kun je wel een degelijke waterschade verzekering afsluiten, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

3. Elektra, stopcontacten en lampaansluitingen

Is de elektra in goede staat? Vervanging kan namelijk behoorlijk in de papieren lopen. Kijk ook of er voldoende stopcontacten en lampaansluitingen zijn en waar ze zitten. Niets zo irritant als de kabel van een oplader die dwars over de vloer van een kamer ligt, of een volkomen willekeurig gekozen plek waar een lamp zou moeten komen te hangen.

4. Isolatie

Dit geldt voornamelijk voor oudere woningen. Ga goed na hoe het zit met isolatie. Is er dubbel glas, dak-, gevel- en vloerisolatie? Zo niet dan is dit een extra kostenpost.

5. Vereniging van eigenaren

Koop je een appartement dan is het ook goed om eens even te kijken naar de Vve. Wat is de staat van het gebouw, hebben ze dus goed hun best gedaan? Welke regels hanteren ze? Wat zijn de kosten? Is het financieel gezond? Hoe wordt het gemanaged?

6. Mobiel bereik

Wie heeft er nog een vaste telefoon tegenwoordig? Precies, kijk dus of het mobiele bereik overal voldoende is. Check door de hele woning of je netwerkconnectie hebt. Je wil toch echt voorkomen dat je tegen de visite moet zeggen: ‘als je wil bellen moet je daar helemaal links in het hoekje bij het raam op de Fatboy gaan zitten.’

7. Bergruimte of schuurtje

Is er voldoende bergruimte voor al je spullen. Niemand zit te wachten op uitpuilende bergruimtes of een schuurtje waar je eerst over de fietsen en de kampeerspullen moet klimmen om je gereedschapskist te kunnen pakken.

Bonus tip: Laat een bouwkundige keuring doen

Om niet voor verrassingen komen te staan kun je natuurlijk het beste een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Zekerheid namelijk. Dan kun je met een gerust hart gaan slapen en hoef je niet bang te zijn dat je na een half jaar een figuurlijk skelet in de kruipruimte of achterin de zolderkast vindt.

Verzekeringen

Alhoewel je nu alle mogelijke issues wel goed zal afdekken en dichtspijkeren, is het toch van belang dat je je ook verzekeringen goed op orde hebt. Een opstal-, inboedel-, diefstal-, en aansprakelijkheidsverzekering zorgen voor net iets meer peace of mind als je dan eindelijk je nieuwe stekje binnenstapt. Voor een frisse kijk daarop, moet je vooral eens even rondneuzen bij de nieuwere onlineverzekeraars. Via hun sites of apps heb je vaak al binnen een paar minuten een offerte binnen. Handig én verstandig.