Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Is de waarde op uw WOZ beschikking correct?

Financieel Financien

Sint-Oedenrode - Binnenkort ontvangt u van uw gemeente het aanslagbiljet voor de gemeentelijke heffingen. Op dit aanslagbiljet is ook de WOZ-beschikking opgenomen. Voor de bepaling van de waarde voor het jaar 2021 wordt uitgegaan van peildatum 1 januari 2020. Bij de gemeente kunt u (digitaal) een specificatie van de WOZ waarde opvragen.

De WOZ waarde is niet alleen van belang voor de gemeentelijke heffingen maar wordt ook gebruikt voor de aangiften inkomstenbelasting en schenk- en erfbelasting.

Inkomstenbelasting
Als de woning fiscaal wordt aangemerkt als uw eigen woning, dan bepaalt de WOZ waarde het eigenwoningforfait dat moet worden opgenomen in de aangifte inkomstenbelasting. Heeft u een tweede woning die behoort tot het vermogen in box 3 dan wordt de WOZ waarde eveneens als uitgangspunt genomen voor de waarde. Verhuurt u de woning dan mag hierop nog een aftrek worden toegepast.

Schenk- en erfbelasting
Wordt een woning geschonken of valt een woning in een nalatenschap dan wordt voor de bepaling van de omvang van de verkrijging voor de waarde van de woning eveneens aangesloten bij de WOZ waarde van het jaar waarin de verkrijging valt. Op verzoek kan ook worden uitgegaan van de WOZ waarde die geldt voor het jaar na het jaar van verkrijging.

Bezwaar
Als u het niet eens bent met de waardebepaling van uw woning kunt u hiertegen tot zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet gemeentelijke heffingen bezwaar maken.

In het geval van overlijden kunnen de erfgenamen de gemeente verzoeken een nieuwe WOZ beschikking af te geven waardoor er wederom de mogelijkheid ontstaat hiertegen bezwaar te maken. Heeft u het idee dat uw WOZ waarde te hoog is vastgesteld en overweegt u hiertegen bezwaar te maken en wilt u dit door ons laten doen, neem dan contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken op 0413-491111 of via e-mail: info@vdven.nl.