Paul van der Pasch (l) en Henny van Schijndel (r) vertellen dit  keer over voorzaaien
Paul van der Pasch (l) en Henny van Schijndel (r) vertellen dit keer over voorzaaien Foto: Hans van den Wijngaard

Met voorzaaien weet je zeker dat je de beste plantjes hebt

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Wat is er mooier en lekkerder dan groenten en fruit uit je eigen tuin te eten. Helaas zijn de tuinen tegenwoordig een stuk kleiner dan zeg maar tachtig jaar geleden en is het niet voor iedereen weggelegd om uit eigen tuin te eten. Toch zijn er genoeg Rooienaren die een eigen volkstuin hebben. We volgen ‘De Rooise tuinvereniging’ een jaar lang en kijken met oude en ervaren, met jonge en beginnende volkstuinders wat er allemaal komt kijken bij het hebben en onderhouden van een eigen moestuin. Vandaag deel 6, daarin vertellen Paul van der Pasch en Henny van Schijndel over het voorzaaien van verschillende planten.

Henny en Paul kregen het tuinieren met de paplepel ingegeven. Beide heren gingen als jongetje al met hun vader mee naar de moestuin en hadden daar schik in. Paul vertelt daarover: “ik ben eigenlijk mijn hele leven al aan het tuinieren en heb op veel plaatsen in Rooi een volkstuin gehad. Mijn eerste tuin was op de Boskantseweg en via de Sluitappel en Boskant ben ik op het Klaverpad gekomen. Vanuit het Klaverpad ben ik met de vereniging uiteindelijk naar de huidige locatie aan het Cathalijnepad verhuisd. Ook Henny ging als jonge jongen al met zijn vader mee naar de volkstuin bij opa. Maar daarna verwaterde het tot dat hij zo’n veertig jaar later de moestuin van zijn schoonvader bij ging houden. Nu ongeveer acht jaar geleden is hij voor zichzelf gaan tuinieren bij de Rooise tuinvereniging. Van de kennis die hij in zijn jeugd opdeed, heeft hij nog steeds veel plezier en om die wijsheid over te brengen op de jeugd neemt Henny ook regelmatig kinderen uit de buurt mee. “Ik laat hun dan zien hoe dat alles groeit en bloeit. Daarmee hoop ik te bereiken dat zij later ook plezier beleven aan het tuinieren zoals ik dat nu doe”.

De ware reden van het voorzaaien
Als leek ben je al snel geneigd om te denken dat voorzaaien alles te maken heeft met het eerder binnenhalen van de oogst. Maar het tegendeel is waar,

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding