Peter is aan het verzamelen voor een klant.
Peter is aan het verzamelen voor een klant. Foto: Jeroen van de Sande

Klikken en verzamelen kan al lang

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Terwijl vrouw Willy-Ann en zoon Ludo op inkoop zijn, bewaakt Peter Gerits het fort. Gerits Mode is dicht, maar dat wil niet zeggen dat er niks te doen is. Met regelmaat gaat de telefoon en dan springt hij uit zijn stoel om de bestellingen te verzamelen. Click en collect – bedacht door de overheid – gaat deze woensdag in, maar zorgt niet voor heel veel veranderingen. Eigenlijk past Gerits Mode het al enige tijd toe, alleen dan zonder de deur te openen.

Het click en collect principe kan gezien worden als een heel lichte versoepeling voor winkeliers, maar dan ook héél licht. Het houdt in dat mensen een product mogen bestellen om het daarna zelf op te halen. Daar moet dan wel minimaal vier uur tussen zitten. Waarom vier uur? Dat is letterlijk natte-vinger-werk, want premier Rutte maakte dat gebaar toen de Tweede Kamer deze vraag ook stelde. Het is er volgens de overheid vooral om te doen dat funshoppen wordt tegengegaan. Ook Gerits Mode gaat de winkel er op inrichten. “Dat is niet zo heel moeilijk”, zegt Peter. “We maken het zo dat klanten niet verder kunnen dan de balie en dat ze elkaar niet in de weg lopen.”

Ondertussen komen bestellingen binnen via telefoon en webshop. Volgens Peter ‘loopt het lekker door’, maar zijn het absoluut niet de aantallen die Gerits Mode normaal weg zet. Een blik in de winkel geeft zijn woorden kracht. De schappen hangen nog aardig vol. “Normaal komt nu al de voorjaarskleding binnen, maar dat wordt wat later, al zal het niet lang meer duren. Op dit moment zitten we nog volop in de uitverkoop.” Uit het hele land – vooral uit deze regio - profiteren mensen van kortingen. Bestellingen komen nu van verder weg, omdat sinds enige tijd Gerits Mode ook een webshop in de lucht heeft, én een bezorgdienst. “Maar dat is vooral hier in de buurt”, glimlacht de Rooienaar. ‘We doen dat graag voor onze klanten.”

Zoals Peter al zei, komt binnenkort de zomerkleding in volle dozen binnen. Gerits Mode wil volle bak vooruit, wanneer het straks weer mag. Al zullen ze nog even geduld moeten hebben. “We kunnen niet in de toekomst kijken. Dat is het ergste. Eigenlijk moeten we weer aan de gang, want de buffers van winkeliers zijn op of beginnen op te raken”, treurt Peter namens de hele branche. De telefoon gaat weer, een volgende bestelling. “Heel fijn, maar ik ben blij als ik straks onze klanten weer kan zien.”