Afbeelding

Je lichaam trainen met kettlebells doe je met deze tips

Ingezonden Ingezonden

Kettlebells zijn een geweldig hulpmiddel voor krachttraining. Ja, voor veel oefeningen zijn ze volledig uitwisselbaar voor dumbells of andere gewichten. Maar voor andere bewegingen zijn kettlebells juist oppermachtig. Waarom? Door de manier waarop ze zijn gevormd, kunnen ze veel eenvoudiger rondzwaaien. Je kunt ze ook vasthouden aan het handvat of de bel, wat het ronde deel van het gewicht is. Hierdoor krijg je een ander bewegingsbereik, dit is afhankelijk van de kettlebell-oefening die je doet. Kettlebels lopen is dus zeker verstandig, waarna je de onderstaande oefeningen kunt doen. 

Deadlift
De deadlift is een geweldige oefening voor je billen en de achterkant van je benen. Ze dagen stiekem ook je core uit. Dit is het geval omdat je je buikspieren strak moet houden om je rug niet te krommen tijdens de beweging van de deadlift. Het is verstandig dat je met een deadlift voor een zwaarder gewicht kiest. Dit is een slim idee aangezien je je ellebogen helemaal niet buigt. In plaats daarvan gebruik je meestal je bilspieren, wat naar alle waarschijnlijkheid de sterkste spieren in je lichaam zijn. De zwaardere kettlebells kunnen deze spieren dus normaal gesproken wel aan bij een deadlift.

Squat
De squat is o zo betrouwbaar. Het is een van de beste manieren om je billen, quads en hamstrings te trainen. Het toevoegen van een kettlebell verhoogt de weerstand waar je lichaam tegen moet werken om weer op te staan, waardoor je spieren nog meer worden uitgedaagd. Bovendien helpt het vasthouden van de kettlebell je de juiste vorm te behouden, als je het gewicht tenminste dicht bij je borst houdt. Het is bij de squat slim om diep te hurken. Zo is het functioneler. Dit moet je immers ook doen als je een tas vol boodschappen van de grond pakt.

Kettlebell swings
Kettlebell swings zijn net zoals de squats geweldig voor je billen, benen en onderrug, zo zeggen experts op dit gebied. Je kunt hier waarschijnlijk voor zware gewichten kiezen maar alsnog is het slim om eerst aan je techniek te spijkeren met een lichtere kettlebell voordat je te veel gewicht toevoegt. Om een kettlebell swing met de juiste vorm uit te voeren, moet je agressief met je heupen stoten om de kettlebell omhoog te krijgen. Je armen moet je daarentegen niet gebruiken. En vergeet niet om bovenaan in je kont te knijpen! Niet letterlijk natuurlijk, je spieren moeten dit juist doen.

Triceps presses
Veel mensen hebben nogal zwakke triceps. Het kan daarom ook nodig zijn om bij de triceps presses te gaan voor een wat lichtere kettlebell. Bij deze oefening moet je beslist niet je rug buigen. Dit kan namelijk voor schade zorgen aan je onderrug, terwijl het ook als effect kan hebben dat je je triceps niet optimaal gebruikt. Het is bij de triceps presses zonder twijfel van belang dat je je arm op de top helemaal recht maakt. Door dit te doen zul je helemaal aan de triceps kunnen werken met een volledige beweging.