Gijs van Wanrooij in scheidsrechteroutfit.
Gijs van Wanrooij in scheidsrechteroutfit.

Na lang wachten fluiten Rooise broers eerste waterpolowedstrijd sinds tijden

Sport Sport

Sint-Oedenrode - De Koninklijke Nederlandse Zwem Bond heeft van NOC-NSF de status topsport gekregen, waardoor er onder strenge voorwaarden mag worden gestart met de bekerwedstrijden en competitie op het hoogste niveau. Dit heeft ook te maken met de Olympische Kwalificatie Toernooien die deze week (dames, Triëst Italië) en in de carnavalsweek (heren, Rotterdam) plaatsvinden. Bij dat laatste toernooi zijn Gijs en Tom van Wanrooij actief als jury-officials. Toch wacht hen eerst nog een andere uitdaging. Komende zaterdag fluiten ze samen de bekerwedstrijd ZVL-1886 Tetteroo H1 tegen PSV H1. Dat is sinds lange tijd weer de eerste waterpolowedstrijd op het hoogste niveau. MooiRooi belde met Tom van Wanrooij.  

Hoe lang is het geleden dat jullie gefloten hebben?
“In oktober 2020 is geprobeerd om de competitie op te starten. Helaas werd deze na twee weekenden weer stilgelegd, op last van het kabinet. We hebben toen beide twee wedstrijden kunnen fluiten. Sinds de eerste lockdown (maart 2020) hebben we dus nauwelijks gefloten. Met een aantal spelregel- en instructiewijzigingen die in 2019 zijn ingevoerd, is het even wennen om weer actief te zijn. Gelukkig konden we afgelopen zaterdag allebei oefenwedstrijden fluiten, Gijs in Eindhoven en Tom in Utrecht. Fluiten is net als autorijden, dat pak je na een lange afwezigheid vrij snel weer op.”

Kijk je er naar uit en waarom?
“In de laatste week van december kregen we het goede nieuws dat er een herstart aan zat te komen. We zijn door de KNZB goed geïnformeerd over de maatregelen en er is alles aan gedaan om contact tijdens de wedstrijden te vermijden. Vorige week kregen we een lijst met de scheidsrechters die zijn geselecteerd om aangesteld te worden. Bij zo’n nieuws gaat er altijd direct een appje rond in onze familie-app. Het is weer iets om naar uit te kijken, om ons op te verheugen. En aan de andere kant voelt het ook vreemd, nu de avondklok ingevoerd wordt, om juist dan te gaan starten. Maar we hebben er beide vertrouwen in dat de genomen maatregelen erg serieus worden genomen door de verenigingen en collega-scheidsrechters.”

Fluiten jullie wel eens vaker samen?
“Gijs en ik hebben, zover wij kunnen herinneren, maar één keer eerder samen een officiële wedstrijd gefloten. Toevallig is dat ook nog redelijk recent. Op 11 januari floten wij de dames van PSV tegen Het Ravijn. Het is uniek dat twee broers beide actief zijn als eredivisie-scheidsrechter van het waterpolo. De combinatie vader/zoon is al wel een aantal keer voorgekomen.”

Hoe is de voortgang in de competitie en beker geweest bij waterpolo en hoe ziet het er de komende tijd uit?
“Vanwege de uitgestelde start van deze competities is het programma ingekort. De insteek van het huidige programma is om dit jaar toch een bekerkampioen en landskampioen te kunnen aanwijzen. Zaterdag start de poulefase van het bekertoernooi die over zeven weekenden gespeeld wordt, daarna zullen er (ergens in de zomer) halve finales en een finale volgen. De dames hebben een korter programma, omdat daar minder teams deelnemen. In maart zal ook de (halve) competitie starten, waarbij ploegen telkens één keer tegen elkaar spelen in plaats van de gebruikelijke twee keer in een hele competitie. Het programma voor de competitie is nog in ontwikkeling.”

“Verder is het nog wel leuk om te melden dat wij vandaag (woensdag red.) een aantal sneltests hebben ontvangen voor de komende weken. Op de wedstrijddag dienen wij onszelf ‘s morgens te testen en de KNZB hiervan op de hoogte te brengen. Bij een positieve uitslag zal er een andere scheidsrechter worden benaderd om in te vallen. Ook de spelers en teamstaf testen zich wekelijks, zodat iedereen op het zwembad een recente negatieve uitslag heeft. Voorlopig zal publiek niet aanwezig zijn bij wedstrijden, maar worden door verenigingen wel live-streams ingezet voor het publiek.”