Afbeelding

Zonnepanelen op andermans dak

Ingezonden Ingezonden

Olland - Tot mijn verbazing kreeg ik een foldertje in de bus: ‘Doe mee met zonnepanelen op andermans dak, de postcoderoos voor Son en Breugel en omgeving.’ In het foldertje staat dat coöperatie Sonenergie een zonneproject ontwikkelt op het dak van pluimveehouder Renders in Son. 

Wat onderzoek op internet leert dat “de postcoderoos regeling” het volgende inhoudt: Voor wie geen eigen dak heeft en toch zonnepanelen wil, is er de postcoderoosregeling. Daarmee kun je een groter voordeel halen van zonnepanelen die bijvoorbeeld op een schooldak in jouw buurt komen te liggen. Je koopt een deel van de panelen van het project en wordt lid van een lokale energiecoöperatie. De huidige postcoderoosregeling komt neer op een gedeeltelijke saldering van de opgewekte stroom. Dat wil zeggen dat je bovenop het leverancierstarief ook een deel van de energiebelasting over elke kWh terugkrijgt.

Vreemd bijeffect van postcoderoos regeling
Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar er zit een vreemd randje aan. Vooralsnog zet gemeente Meierijstad namelijk vooral in op zonneparken op landbouwgrond. In totaal verwacht men (gebaseerd op de huidige stand der techniek) netto 900 hectare landbouwgrond nodig te hebben voor het opwekken van energie om in 2050 CO2 neutraal te zijn. Een paar uurtjes Google-earth leert mij: De bebouwde kom van Veghel, inclusief de industrieterreinen is ongeveer 1090 hectare, de bebouwde kom van Schijndel inclusief industrieterreinen is ongeveer 600 hectare en de oppervlakte van Sint-Oedenrode is 288 hectare (dat is exclusief sportpark de Neul en park-, sportpark- en camping de Kienehoef). 900 hectare is dus een oppervlakte van ongeveer drie keer de totale bebouwde kom van Sint Oedenrode aan zonnepanelen op landbouwgrond.

De oproep van buiten de gemeente, aan mensen in de postcodegebieden in Meierijstad, leidt ertoe dat mensen dus worden aangespoord om in een andere gemeente te participeren in een zonneproject op dak, terwijl gemeente Meierijstad inzet op zonneparken op landbouwgrond. De opgewekte energie komt daarmee op het conto van gemeente Son en Breugel, en telt niet mee voor de doelstellingen van de gemeente Meierijstad.

Als u overweegt te investeren in zon op dak in een andere gemeente, denkt u dan nog eens, als u weer eens door Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode rijdt, aan bovengenoemde oppervlaktes. Ik zou de inwoners van gemeente Meierijstad, die overwegen om te investeren in zonneprojecten, willen oproepen om vooral te wachten tot er projecten zijn binnen de eigen gemeente voor zon op dak of met “dubbelfuncties” zoals de teelt ondersteunende voorzieningen bij Van Hoof zachtfruit. Op die manier ontstaat er een natuurlijke prikkel voor gemeente Meierijstad om vooral zonne-projecten op daken of “dubbelfuncties” te ontwikkelen zodat ons mooie Rooise landschap niet onevenredig wordt aangetast door zonneparken en windmolens. U helpt dan in ieder geval met uw investering ook mee om ons “MooiRooi” en beetje mooi -en groen- te houden.

Dennis Zwiers, lid dorpsraad Olland