Deze site haalt het landelijke nieuws.
Deze site haalt het landelijke nieuws. Foto: Nienke Habraken

Rooise studenten richten uniek platform op voor ‘startende’ immigrant

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode/Tilburg – Journalistiekstudenten Mees van Dijk en Nienke Habraken uit Sint-Oedenrode hebben samen met hun studiegenoten een uniek online nieuwsplatform opgezet: nieuwnederland.fhj.nl. Nieuw Nederland richt zich volledig op de ‘startende’ immigrant. 

“Het doel van Nieuw Nederland is om de startende immigrant zich meer begrepen te laten voelen. Startend op het gebied van werk, daten of andere aspecten. Dit doen de we door alle kanten te belichten. Zowel succesverhalen van ondernemers komen aan bod, als cultuur en taal. Hoe is het bijvoorbeeld om te integreren in de coronatijd”, vertelt Nienke, hoofdredacteur van het platform. “Nieuw Nederland gaat ook op onderzoek uit en reikt de immigrant de helpende hand toe. We leggen onder andere uit wat het donorregister is en hoe je een afspraak kan maken voor een coronatest.”


Om de doelgroep, nieuw ingekomen Nederlanders, te bereiken is het belangrijk om rekening te houden met een eventuele taalbarrière. Mees, eindredacteur, legt uit dat ze daarom op B1-niveau schrijven. “B1 niveau is te vergelijken met het niveau van groep 7/8 van de basisschool. Ik ga over de kwaliteit van de producties. Maar ik schrijf natuurlijk zelf ook artikelen. Ik heb me vooral bezig gehouden met een serie over de geschiedenis van Marokkaanse immigranten in Nederland. Deze groep, vooral de jongeren, krijgt veel te maken met vooroordelen. Ik wilde een realistisch beeld geven van de situatie.”

Nieuw Nederland houdt zich bovendien bezig met langlopende onderzoeken. Zo heeft Mees samen met zijn redactie geprobeerd om Arabisch te leren in vier werken. “Op die manier ondervonden wij hoe moeilijk het is om in een korte tijd een nieuwe taal te leren; iets wat voor ‘Nieuwe Nederlanders’ toch belangrijk is”, vertelt hij. Deze taallessen en hun conclusies zijn te vinden op de site.