Het volgende transport wordt klaargemaakt.
Het volgende transport wordt klaargemaakt. Foto: Jeanne Wouters

Stichting Meierijstad Helpt ondersteunt ziekenhuizen

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Stichting Meierijstad Helpt ondersteunt ziekenhuizen in Oost-Oekraïne. Ze bieden hen bedden, zeeppoeder en werkkleding aan.

Ook bij Stichting Meierijstad Helpt hebben ze te maken met tegenslag ten gevolge van de COVID 19 crisis. De Stichting heeft een volle opslagruimte en in Oost-Oekraïne is een groot tekort aan ziekenhuisbedden en matrassen, zeeppoeder en werkkleding. In de regio Sumy moeten ze ook de grote toestroom van COVID 19 patiënten opvangen in de ziekenhuizen. In verhouding met Nederland is het daar veel slechter gesteld. Normaliter is de bevolking al hulpbehoevend, daar komt nu de corona nog bij. Er is voor de mensen geen financieel vangnet zoals wij dat kennen. Het is zelfs nog niet zeker dat de vaccinatie betaald wordt door de regering.

Na het transport in november heeft ook nu de Stichting G.O. “D.A.R.” weer bedrijven in Oekraïne bereid gevonden om het hulptransport te sponsoren. Transport is een kostbare zaak, de afstand is een overbrugging van 2.400 km. Momenteel komt daar nog bij dat voor buitenlanders de grensovergang gesloten is. Voor Oekraïense chauffeurs is het wel mogelijk om er door te komen.

Vrijdag 8 januari is er weer een Oekraïense chauffeur met volle oplegger naar de regio Sumy in Oost-Oekraïne vertrokken. Zo maar een greep van wat er allemaal mee gaat: ziekenhuisbedden, matrassen, twee nierdialyse apparaten, medische tillift, rollators, rolstoelen, pallets met zeeppoeder en werkkleding. Alles wordt zorgvuldig geladen om zo veel mogelijk mee te kunnen geven. Zo worden werkkleding en medische verzorgingsmiddelen gebruikt als opvulmateriaal.

De Stichting vertrouwt erop dat het volgende transport, zoals ze gewend zijn, weer met eigen chauffeurs kan worden verzorgd. Het doel is om met eigen ogen te kunnen zien waar de hulpgoederen worden ingezet. Zeer belangrijk is het contact met de Stichting G.O. “D.A.R.”, momenteel gaat dat met videobellen, maar toch blijft fysiek overleg het meest effectief.