Uit welke richting zal de wind bij deze luchtdrukverdeling komen?
Uit welke richting zal de wind bij deze luchtdrukverdeling komen?

Kersthersenkrakers

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Om de kerstdagen door te komen leggen wij u een paar hersenkrakers voor. Misschien niet moeilijk, maar wel een paar weetjes, waar u zich net als wij soms over zult verbazen. De antwoorden krijgt u volgende week van ons.

Kromming van de aarde
Dat de aarde niet plat is, maar een bol, is voor de meesten van ons wel duidelijk. Als je in vliegtuig zit, kun je wel iets van die bolling zien. Maar ook in ons vlakke land is de bolling van de aarde al best wel behoorlijk. Stel je boort een tunnel in een rechte lijn van Maastricht naar Groningen (afstand 269 kilometer). We gaan er voor het gemak vanuit dat Maastricht en Groningen beiden even ver boven de zeespiegel liggen en dat de omtrek van de aarde in alle richtingen 40.000 kilometer bedraagt. Hoe diep zou die tunnel dan op het diepste punt onder de grond liggen?

100 of 120 naar Veghel maakt het veel uit?
Sinds 1 maart van dit jaar mogen we overdag niet meer sneller dan 100 kilometer per uur rijden. Er van uitgaande dat je overal door kunt rijden, er geen verkeerslichten op rood staan, je de snelste weg neemt en dat je je overal netjes aan de snelheid houdt. We gaan er van uit dat je niet hoeft te versnellen en dat je ook niet hoeft af te remmen. Hoelang ben je dan overdag onderweg van het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode naar het gemeentehuis in Veghel? Hoeveel zou het sneller gaan als je op de A50 nog steeds 120 kilometer per mocht rijden?

Het is een kwestie van centen
Een wetenschapper werd door de koning uitgenodigd na het doen van een geweldige ontdekking voor zijn land. De koning vroeg hoe hij de wetenschapper kon belonen. Daarop antwoordde de wetenschapper het volgende: “Majesteit alleen de eer om voor u te mogen werken is al geweldig voor mij. Maar als u mij op de eerste van de maand één cent geeft en u geeft gedurende de dertig dagen die volgen mij elke dag evenveel centen als dat ik al van u heb ontvangen, dat hebt u mij rijkelijk beloond”.
De koning is verbaasd over de bescheidenheid van de wetenschapper, maar is de wetenschapper echt zo bescheiden? Op hoeveel centen of euro heeft de wetenschapper recht aan het einde van de maand?

Touw om de aarde
We willen vanuit Rooi een touw om de aarde spannen in de richting oost-west, Op de evenaar is de omtrek van de aarde is zoals we weten 40.000 kilometer. We gaan er vanuit dat er geen bergen, rivieren, zeeën en oceanen zijn die ons hinderen. Hoe lang moet het touw zijn dat we nodig hebben en wat is het verschil als we dit doen op het meest noordelijke of meest zuidelijke puntje van de Rooi?

Water uit de Rijn, uit welke landen kan dat komen?
De Rijn komt bij Lobith vanuit Duitsland ons land binnen hebben we op school geleerd. Al dat water komt niet alleen uit Duitsland, want de Rijn ontspringt zoals we ook hebben geleerd in Zwitserland. Onderweg monden veel zijrivieren in de Rijn. Uit welke landen kan het water dat bij Lobith ons land binnen komt allemaal zijn gekomen?

Hoe vaak kan de badkuip vol?
Een woning heeft een badkuip met een inhoud van 180 liter. De boiler in dat huis heeft een voorraad van 400 liter warm water met een temperatuur van 60°C. Hoe vaak kun je de badkuip vullen met water van 37°C, zonder dat de boiler opnieuw opgewarmd moet worden en wat is de temperatuur van het laatste bad als we dat ook helemaal vol laten lopen? We gaan er vanuit dat er geen warmte verloren gaat bij het vullen van het bad en dat het koud water een temperatuur heeft van 5°C

Hoe waait de wind?
Op de bijgaande kaart met de luchtdrukverdeling in onze omgeving is te zien dat er ten noorden van ons land een lage drukgebied ligt. Uit welke richting komt de wind?