Ad Vermeltfoort en Coby van der Pas tussen de klompen.
Ad Vermeltfoort en Coby van der Pas tussen de klompen. Foto: Jos van Nunen

Op klompen naar school

Historie Historie

Sint-Oedenrode - Zo heet het boek van de Schijndelse schrijver Wim van Uden. Afgelopen maandagmorgen overhandigde Ad Vermeltfoort het eerste exemplaar bij Holl klompen in Nijnsel aan wethouder Coby van der Pas. Zij kon niet wachten met bladeren in de klompengeschiedenis van Meierijstad.

Vermeltfoort deed veel research voor het boek. Ga er maar eens aanstaan om al die klompenmakerijen op te sporen die in Sint-Oedenrode en Schijndel, maar ook in Best en waren gevestigd. Het boek, dat mede mogelijk is gemaakt door gemeente Meierijstad, bevat bijna 200 pagina’s verhalen en foto’s over de geschiedenis van de klomp in deze regio. De verhalen en foto’s van talrijke klompenfamilies uit Liempde, Best, Schijndel en Sint-Oedenrode aan bod.

Stichting Brabantse Klomp is aanjager van het boek. Zij wil op deze manier het klompenerfgoed bewaren, alsmede een verbinding laten zien met het karakteristieke populierenlandschap van het Groene Woud. Tijdens de komende April Klompenmaand zal nog uitgebreider aandacht aan het boek besteed worden met onder andere een bijeenkomst bij de Gasthuishoeve waarbij alle klompenfamilies uit Sint Oedenrode die in het boek staan aan bod komen. Ook zal er dan een expositie te zien zijn met schilderijen van de hand van Christ Holl. Hij was, naast de man die de klompenindustrie mechaniseerde, ook een verdienstelijk kunstschilder.

Het boek vol verhalen, gedichten, anekdotes en foto’s rondom de klompenindustrie in onze regio is te bestellen via www.brabantseklomp.nl of via info@hollklompen.nl. Prijs: € 27,50