Een hommel op zoek naar nectar
Een hommel op zoek naar nectar Foto: Marcus Mesu

Hommels, wespen en mieren, het slot van een vijfluik

Natuur

Sint-Oedenrode - Bijen, solitaire bijen, wespen, hommels en zelfs mieren zijn allemaal verre familie van elkaar. Ze behoren tot de vliesvleugeligen. Hoewel de link tussen bijen, solitaire bijen, wespen en hommels voor velen van ons direct zichtbaar is, lijken de mieren toch wel een vreemde eend in de bijt. Maar allemaal hebben ze een nest met een koningin en werksters en dan valt ook de mier voor de meesten van ons wel op zijn plaats. Marcus Mesu, de enige Rooise beroepsimker, legt ons in een vijfluik uit wat zijn werk inhoudt, hoe het leven van een honingbij er uitziet, welke producten levert de honingbij ons, wat de verschillen zijn tussen de honingbij en de solitaire bijen en vandaag in het vijfde en laatste deel komen de overeenkomsten en verschillen tussen de bijen, wespen, hommels en mieren aan de orde.

Veel mensen noemen bijen, wespen en hommels in één adem en halen ze vaak door elkaar. Dat is niet verwonderlijk want er zijn zeker grote overeenkomsten tussen deze insecten. Zelfs mieren hebben veel overeenkomsten met hun verre neven en nichten. Er zijn ook grote verschillen tussen deze insecten en Marcus Mesu neemt ons vandaag mee in de wondere wereld van vliesvleugeligen.

Bijen en wespen worden vaak verward
“Het gebeurt regelmatig dat mensen ons bellen en zeggen dat er een zwerm bijen bij hen thuis zit. Heel vaak blijken dat dan wespen te zijn. Bijen, wespen en hommels worden heel vaak verward door de mensen”, zo begint Marcus zijn verhaal. “Tijdens de afgelopen periode hebben we het vooral over de honingbijen en solitaire bijen gehad en de wijze waarop ze leven. Nu zullen we de wespen en de hommels eens nader bespreken. Net als bij de bijen zijn er solitaire wespen en zijn er wespen die in een kolonie leven. Voor de solitaire wespen geldt vaak dat zij parasiteren op larve van andere insecten. Zo zijn er zelfs parasiterende bijen en wespen die het klaarspelen om een eitje of larfje te deponeren op de vader of moeder van de larve die ze gaan parasiteren. Ze leggen dan dus een eitje of een larfje op de ouder van de gastlarve, deze ouder neemt het eitje of larfje mee naar het nest zodoende komt het eitje of larfje terecht op de larve van de gastheer.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Een groepje vliegende mieren
Een hommel op zoek naar nectar
Een bijzonder groot wespennest op zolder
Marcus en Mirjam vertelden de afgelopen weken over bijen, hommels, wespen en mieren