Henk Verboort
Henk Verboort Foto: Hans van den Wijngaard

Als je maar geduld hebt dan kun je veel van de natuur leren

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Henk Verboort let zijn hele leven al op signalen uit de natuur. De nu 73-jarige Rooienaar groeide op als boerenzoon en kreeg de signalen uit de natuur als het ware met de paplepel ingegoten. In zijn werkzame leven was hij als chauffeur op de vrachtwagen altijd vroeg op pad en zag dan ook dingen in de natuur die anderen misten omdat ze veel te laat waren. Je moet de tijd nemen om dingen te willen zien, want in de haast van de tegenwoordige tijd vergeten we weleens dat de natuur nog steeds haar eigen tempo heeft.

Door Hans van den Wijngaard 

Al meteen aan het begin van het gesprek wijst Henk me op het raam of beter op de voederkoker voor het raam. “Zie je, als je langzaam beweegt, zitten er koolmeesjes. Die komen hier vanaf de overkant uit het bos. Dat is voor die beestjes een hele opgave, je ziet dan ook dat veel jonge vogels het oversteken van de Boskantseweg niet overleven. Ze moeten leren inschatten hoe snel het verkeer er is, dat fietsers en bromfietsers minder hoog zijn dan bestelwagens en vrachtwagens. Ik ben me meer in vogels gaan interesseren toen er hier voor de deur nieuw asfalt was aangebracht. Het viel me op dat er altijd kraaien op de weg zaten. Ik vroeg me af wat die daar deden, want wie gaat er nou voor de lol op een weg zitten. Maar wat bleek, die kraaien deden zich te goed aan de kadavers van dieren die de overkant niet hadden gehaald. Ik ben toen eens op gaan letten, hoe die kraaien reageerden op het verkeer. Daarbij bleek dat als een auto langzaam aan kwam rijden, die kraaien altijd op het laatste moment pas wegvlogen. Als een auto enorm snel onderweg is, dan is het voor de kraaien letterlijk vliegen voor je leven en zorgen dat je weg bent”.

Vogels kondigen de vorst aan
“Toen ik in de gaten kreeg dat je de lichaamstaal en het gedrag van vogels kon begrijpen, ben ik daar beter op gaan letten. Eén van de dingen die me toen opviel was dat de vogels zeker vlak voor dat het koud wordt, dichter bij de huizen komen. Aan het gedrag van de koolmezen kan ik zien dat er vorst aankomt.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week