Deze kinderen zijn onder begeleiding van Tine Strikkers druk bezig.
Deze kinderen zijn onder begeleiding van Tine Strikkers druk bezig. Foto: Caroline van der Linden

Niet alleen duurzaam denken, maar ook doen

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode - Dinsdag was het dan zover: de eerste nieuw opgezette activiteit in het SKOSO Ontdeklab waarbij de Sustainable Development Goals (SDG’s), werelddoelen voor duurzame ontwikkeling, centraal staan. Onderwijsthema’s worden verbonden met bedrijven en SDG’s, zodanig dat voor beide partijen een duurzame waarde ontwikkeld wordt.

Alle activiteiten worden via SDG tours opgezet en worden opgenomen in het curriculum van de scholen. Hierdoor zullen de leerlingen zich structureel kunnen blijven inzetten voor een duurzame wereld. Een SDG-tour bestaat uit diverse activiteiten die zowel op school, in het SKOSO Ontdeklab als bij de externe partij zullen plaatsvinden.

De eerste tour is in samenwerking met het Rooise bedrijf Ahrend opgesteld. Hierbij is het onderwijsthema “Duurzaam Design” gekoppeld aan verschillende SDG’s. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool Dommelrode hebben hieraan deelgenomen. Ze hebben voor ‘afgedankte’ tafels en stoelen nieuwe ontwerpen gemaakt om deze meubels een tweede leven te geven. Vandaag hebben ze o.a. van een stoel een kattenspeelhonk gemaakt, van een tafel een racebaan, van een barkruk een bedtafeltje en van weer een andere tafel een relaxstoel. De leerlingen hebben met veel enthousiasme hard gewerkt en ze ervaren nu dat je spullen heel goed kunt hergebruiken. Op deze wijze wordt in de praktijk gebracht: niet alleen duurzaam denken, maar ook duurzaam doen. Na de Kerstvakantie zullen er nog zeker meerdere SDG tours volgen.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende week

Afbeelding