Afbeelding
Foto: Stagiar DMRK

Hart wil dat burgers luchtkwaliteit meten

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad - Politieke partij Hart roept inwoners op mee te doen met een netwerk voor het meten van luchtkwaliteit. 

De luchtkwaliteit van Meierijstad en omgeving staat ter discussie sinds de eerste corona-uitbraak van afgelopen voorjaar. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat een verband niet bewezen kan worden, maar wel aannemelijk is. Wat Hart betreft is het zaak dat er meer bekend wordt over de kwaliteit van de lucht in Meierijstad. 

Volgens Hart ligt hier een taak van de overheid, maar kunnen inwoners zelf ook een belangrijke bijdrage leveren. Zowat iedereen kan tegenwoordig luchtkwaliteit en geluid meten met sensoren. Hart onderzoekt of er, al dan niet lokale, subsidiemogelijkheden zijn voor het geval het voor belangstellenden te duur blijkt.

In verschillende regio’s, zoals Rijnmond, bestaan al vergelijkbare lokale meetnetwerken. Het RIVM ondersteunt deze ontwikkeling met het programma Samen Meten. De ondersteuning bestaat onder meer uit onderzoek naar de werking en toepassing van sensoren en het verzamelen en publiceren van de meetgegevens. 

Hart wil de oprichting van een Meierijstadse versie van Samen Meten stimuleren en begeleiden. De partij verwacht dat bij voldoende animo deelnemers zonder Hart verder kunnen. Voor aanmelden of meer informatie: info@hart.ms.