Afbeelding
Foto: Kim Balster

Het Rode Kruis in Coronatijd

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - In deze woelige tijd van pandemie en beperkingen die door de overheid worden opgelegd zijn er mensen die het juist nu extra druk hebben. Dat zijn ondermeer de vrijwilligers van het Rode Kruis. Op TV zie je soms oproepen om geld te geven. Dat is dan voor rampen in het buitenland en voor de hulp die door de corona in Nederland geboden wordt. Lang niet is het even duidelijk wat het werk van het Rode Kruis in deze tijd inhoudt.

Een toelichting. Het Rode Kruis is in veel overleggen aanwezig, zowel landelijk, in de provincies en veiligheidsregio’s. Het landelijk Actie Centrum (LAC) van het Rode Kruis in Den Haag overlegt met veiligheidspartners. Dat is op medisch, sociaal en hulpverleningsgebied. Er is een landelijke telefoon hulplijn (070-4455 888), waar dagelijks honderden, zo niet duizenden telefoontjes binnenkomen. Een team van mensen zijn in het coördinatiecentrum in Den Haag aan het werk. Op decentraal gebied, de 25 veiligheidsregio’s, zijn de District Actie Centra (DAC’s) actief. Zij krijgen berichten van het LAC en vanuit de eigen regio om her en der steun te bieden. Steun die wordt gegeven in de vorm van vervoer van Covid-slachtoffers, het helpen opzetten van teststraten, het helpen regelen dat teststraten goed kunnen functioneren, bron- en contactonderzoek te doen in samenwerking met de plaatselijke GGD en ondersteuning bieden bij huisartsenposten. Daarnaast sturen zij mensen aan, die zich hebben opgegeven voor Ready 2 Help (R2H) die hulpvragende mensen helpen. Deze hulpvragers hebben door omstandigheden individueel hulp nodig. Dat kan zijn om boodschappen te doen, een stukje eenzaamheid te doorbreken etc.
Het Rode Kruis biedt voedselhulp in de vorm van voedselpakketten en voedselwaardebonnen. Dat is bestemd voor mensen die tussen wal en schip vallen na een aanvraag bij de voedselbank. Een deel van die voedselpakketten en bonnen wordt gesponsord. Een ander deel komt uit de kas van het Rode Kruis.
Het Rode Kruis heeft voor al die activiteiten mensen en geld nodig. Mensen kunnen zich opgeven voor Ready 2 Help. Binnen het Rode Kruis zijn dat vooral jongeren en studenten. Zij staan klaar voor het Rode Kruis om afgebakende klussen te doen. Om je daarvoor aan te melden geldt geen voorwaarden. Wel kan bij bijzondere situaties wel een soort screening worden gedaan.
Om vrijwilliger bij het Rode Kruis te worden zijn er diverse opleidingen. Bij een introductie wordt gevraagd de 7 grondbeginselen van het Rode Kruis (Zie website rodekruis.nl) te ondertekenen. Om te kunnen starten is een uitgebreide EHBO-certificering de minimale eis. Je kunt je dan beschikbaar stellen als EHBO-er, in een team van bevolkingszorg, in een team van evenementenvrijwilliger of zelfs in een Noodhulpteam. (Zie ook hiervoor de website van het Rode Kruis voor nadere informatie.)
Het Rode Kruis heeft als hulporganisatie zijn Nationaal Actieplan herzien. Het Rode Kruis verwacht tot mei 2021 nog ruim 48 miljoen euro nodig te hebben om de coronahulpverlening in Nederland voort te kunnen zetten of om op te schalen; Giro 7244.
Wil jij je aanmelden met een hulpvraag of wil jij je beschikbaar stellen om mee te werken om hulpvragen opgelost te krijgen, bel dan - het liefst onder werktijd - met het landelijk of het regionale actie centrum van het Rode Kruis in Brabant Noord 085-0645749.