Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Horeca houdt voet bij stuk

Zakelijk Zakelijk

Meierijstad - Meer dan 50 KHN-afdelingen hebben besloten om op 17 januari 2021 open te gaan en te blijven. Dit voornemen lekte eerder al uit en was toen nog slechts een optie die werd overwogen. Nu voldoende steunmaatregelen vanuit het kabinet uit lijken te blijven, vindt de horeca dat ze niet anders kunnen. Het is niet duidelijk wie er op die zondag daadwerkelijk de deuren van het slot haalt.

“Er moet iets gebeuren. Voor de horecaondernemers is de maat nu echt vol. Een directe aanleiding hiervoor zijn de uitspraken van Hugo de Jonge die hij vorige week in de wandelgangen van de Tweede Kamer deed tijdens een minipersconferentie. Daarin kondigde hij onder andere aan dat: ‘We ervan uit moeten gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari’. De achteloze manier waarop dit werd medegedeeld en het gebrek aan empathie voor de volledige horecabranche, heeft deze meer dan 50 KHN- afdelingen noodgedwongen doen besluiten om samen een standpunt in te nemen en zich te scharen achter deze actie”, schrijven de 50 KHN-afdelingen.

Volgens de horeca heeft minister De Jonge alle vormen van toekomstperspectief in e´e´n keer volledig weggeblazen. “Tot eind januari of zelfs nog langer de deuren dicht kan gewoon niet. Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in. We staan op het punt keihard te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol”, aldus Johan de Vos, woordvoerder namens al deze afdelingen.


Waarom 17 januari?

De datum van zondag 17 januari is bewust gekozen. Johan vervolgt: “Iedereen heeft afgelopen weekend de beelden van veel te drukke winkelstraten gezien en dan moeten de feestdagen er nog aankomen. Als wij in december opengaan, dan worden eventueel oplopende cijfers daar ongetwijfeld aan toegeschreven. Dat willen we voorkomen, want wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is.”

Als KHN is er maandenlang getracht oplossingen aan te dragen, uit te werken, protocollen te maken. Dit om samen door en uit deze crisis te komen. “Na acht maanden moeten wij de balans opmaken met de trieste conclusie dat dat ‘samen’, nihil is geweest. Daar waar de gemeentelijke overheden over het algemeen de horeca op alle mogelijke manieren probeerden te steunen en nog steeds doen, heeft het kabinet hier hopeloos in gefaald. De inmiddels absolute financiële noodzaak, het gebrek aan toekomstperspectief vanuit het kabinet en met name ook het inconsistente overheidsbeleid, laten ons geen andere keus: we gaan onder de strikte voorwaarden van het protocol van KHN open op 17 januari en blijven open”, licht Johan toe.


Dood

Veel ondernemers vinden het een doorn in het oog dat ze geen enkele vorm van perspectief krijgen vanuit de overheid. Johan: “Al maanden niet. Keer op keer moeten wij via-via vernemen wat er eventueel staat te gebeuren. Of wat de nieuwe maatregelen zijn. Plus het gebrek aan begrip en respect vanuit het kabinet voor onze branche die op sterven na dood is.”

Alle aangesloten afdelingen en losse ondernemers openen hun deuren op 17 januari volgens de strikte protocollen die door KHN in een eerder stadium zijn gemaakt en destijds door de overheid zijn goedgekeurd.


Lijst van steden en regio’s die op 17 januari opengaan:

Breda, Maastricht, Eindhoven, Amstelland (Diemen, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn), Sint-Michielsgestel, Venray, Roosendaal, Eersel, Asten, Zundert, Heeze-Leende, Valkenswaard, Cranendonck, Krimpenerwaard, Aalten/Dinxperlo, Winterswijk, Leiden, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Leeuwarden, Arnhem/Renkum, Helmond, Steenbergen NB, Nijmegen, Groningen, Heerlen, Hattem/Heerde, Oss, Meierijstad, Wageningen, Alkmaar, De Leye, Vught, Haaren, Nederweert, Bergeijk, Veldhoven, De Bollenstreek, Haarlemmermeer, Rhenen, Roermond, Valkenburg, Someren, Schagen, HorecaZorg (onder andere Meyer Beheer, Oubaha Beheer), Rheden, Weert, Laarbeek, Epe, Enkhuizen, Horst aan de Maas, Roerdalen en de volledige regio Brabant.