Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

“Dit wordt een gebouw zonder visie”

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode - Deze uitspraak is van Sikko Oegema. Hij zit namens PvdA in de gemeenteraad van Meierijstad. De Schijndelaar maakt zich grote zorgen over de invulling van het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Vorige week woensdag was er een beeldvormende avond, maar de uitkomst daarvan stemt hem allesbehalve vrolijk. “Het gebouw moet mensen verleiden betrokken te raken bij de democratie, maar dat gaat op deze manier niet gebeuren!” is Oegema teleurgesteld over het gebrek aan daadkracht om écht iets van het gebouw te maken.

“De beeldvormende avond was wat mij betreft een droge opsomming van euro’s en lobben”, vervolgt de inwoner van Meierijstad. “Ik miste totaal de uitgangspunten voor uiteindelijk een goed functionerend apparaat. Zoals het er nu uit ziet wordt de achterkant verkocht en wordt de voorkant straks amper toegankelijk voor publiek. Zijn de inwoners van Sint-Oedenrode hier tevreden mee?” 

Dat is inderdaad de vraag. Politieke partij Hart hield zo’n anderhalf jaar geleden een eigen beeldvormende avond in de Knoptoren. Daaruit kwam duidelijk naar voren dat veel Rooienaren het erg zouden vinden als het bestuurscentrum uit dit dorp zou vertrekken. Maar mocht dat toch gebeuren, dan graag een goede publieke invulling van het raadhuis in de wijk Dommelrode. Een invulling waar de bevolking iets aan heeft.
Juist dat is ver weg volgens Oegema en dus luidt hij de noodklok. “Wanneer we op dit pad verder gaan, komen er geen andere partijen bij in het gebouw die maatschappelijk reuring gaan brengen. Ik zie een boulevard door het gebouw voor me waar mensen tussen (fairtrade) koffie en democratie door flaneren. Ik zie kunst en verwondering samenkomen, een bepaalde multifunctionaliteit. En waarom geen creatieve bedrijven huisvesten?” stelt de politicus de vraag. Oegema hoopt dat het nog niet te laat is en dat betrokken burgers en instanties er werk van maken om de huidige plannen niet door te laten gaan, want dat zou volgens hem eeuwig zonde zijn.