Een wachtruimte van een woonkliniek in de derde wereld.
Een wachtruimte van een woonkliniek in de derde wereld.

Inzameling DE-punten en oud en vreemd geld voor goede doelen

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - Vanaf 1929 strijdt de Internationale Lionsorganisatie tegen onnodige blindheid en sinds 1969 organiseren de Nederlandse Lions met hun stichting “Fight for Sight” eenvoudige staaroperaties in negentien arme landen. In een oogkliniek daar kost zo’n operatie €30,-, maar men vraagt €45,- aan rijke blinden. De kliniek houdt daar €15,- aan over en samen met deze bijdrage van €10,- plus een gift van €5,- door Wilde Ganzen, kan een arme blinde grstis worden geopereerd.

Het oude en vreemde geld brengt tenminste €50,- per kilo op. Een ingeleverde muntenverzameling wordt apart geveild en levert zo aanzienlijk meer op. De totale opbrengst van de inzamelingen in 2018 en 2019 in Rooi was 140 kilo, goed voor minstens €7000,- Daarmee konden meer dan 465 staaroperaties worden betaald. Enkele cijfers: er zijn op de wereld ongeveer 250 miljoen blinden en slechtzienden, waarvan 90% in de derde wereld. Tachtig procent is te genezen. Blindheid en slecht zien leidt daar automatisch tot armoede.
DE-waardepunten én oud en vreemd geld kunnen tot 15 januari 2021 worden gedeponeerd in de inzameldozen op onderstaande adressen. Oud papiergeld wordt waardeloos door beschadiging; daarom graag bundelen in een enveloppe en niet met een paperclip.

Mediahuis Meierijstad / DeMooiRooiKrant, Heuvel 7 - Hubo Bouwmarkt, Eerschotsestraat 44 - De Winkel van Boskant, Meidoornstraat 2 in Boskant - Bij de Jumbo Supermarkt in de wijk Kienehoef staat een speciale inzamelzuil voor alleen oud en vreemd geld. Voor inlichtingen: Lionsclub Sint-Oedenrode, tel. 06-39316268.