Afbeelding

Rooise huisartsen: ‘Nog belangrijker dan ooit: leef gezond!’

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - Tijdens de persconferentie van dinsdag 17 november noemde minister Hugo de Jonge dat gezond leven in deze tijd extra belangrijk is. Door gezond te leven houd je je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller. Bovendien helpt gezond leven je te beschermen tegen het ontstaan van allerlei chronische aandoeningen. Voorkomen is beter dan genezen!

Hoe doe je dat dan, gezond leven? Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine stappen kun je al een verschil maken. We geven hier een opsomming van tips om gezonder te leven. Kijk eens wat bij jou past en wat je misschien kunt veranderen om een begin te maken met gezonder leven.

Probeer vaker te bewegen. Doe minstens 2.5 uur per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen, bijvoorbeeld een half uur op vijf verschillende dagen in de week. Regelmatig een stukje wandelen of fietsen is al een goed begin. Kies een beweegactiviteit die bij je past en probeer er een vaste gewoonte van te maken, bijvoorbeeld een wandelingetje op een vast moment van de dag. Als je voldoende beweegt, voel je je fitter, slaap je beter en blijf je langer gezond. Voldoende bewegen verlaagt het risico op chronische ziekten zoals suikerziekte, hart/vaatziekten en depressie.

Eet gezond. Kies vooral voor verschillende soorten groente, fruit en volkoren graanproducten. En peulvruchten, noten en vis. Drink kraanwater, thee en (beperkt) koffie zonder suiker. Kies en kook met verse producten, zodat je zelf bepaalt hoeveel vet, suiker en zout je gebruikt. Door gevarieerd te eten krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Kijk op www.voedingscentrum.nl voor tips over gezond eten en voorbeeldrecepten. Zet gezond eten (fruit, groenten) in het zicht en snoep en snacks juist uit het zicht. En drink maximaal 1 glas alcohol per dag: minderen met alcoholgebruik maakt je minder vatbaar voor ziekte en je voelt je er energieker door.

Zet nu de stap en stop met roken. Denk je eraan te stoppen met roken? Zet nu de eerste stap en plan je stop-moment. Ga naar www.ikstopnu.nl of maak een afspraak met (praktijkondersteuner van) je huisarts.

Heb aandacht voor je mentale gezondheid. De coronacrisis kan je mentale gezondheid beïnvloeden. Je kunt angstig of somber zijn, stress ervaren of andere klachten ontwikkelen. Je kunt op een positieve manier aandacht besteden aan je mentale welzijn door de volgende tips na te leven:

-Zorg voor structuur in de dagindeling.
-Zorg voor voldoende ontspanning, doe iets voor jezelf waar je energie van krijgt.
-Voorkom veel stilzitten. (Neem pauze tijdens het thuiswerken, ga een stukje lopen!)
-Probeer voldoende te slapen om stress beter aan te kunnen. Als je merkt dat je gestrest raakt door het nieuws over het coronavirus, zoek het dan niet op door bijvoorbeeld tv te kijken vlak voor het slapen. Zie ook www.thuisarts.nl ‘ik wil beter slapen’.
-Laat los waar je geen invloed op hebt. Zie ook www.thuisarts.nl ‘ik wil beter omgaan met stress’.
-Zoek steun bij negatieve gevoelens.
-De praktijkondersteuner GGZ van je huisarts kan je hierbij helpen.

Sociale interactie is ook belangrijk voor onze gezondheid. Door het coronavirus hebben we vanwege de 1.5 meter afstand en het thuiswerken nog steeds op een andere manier sociaal contact met elkaar. Enkele tips: Probeer anderen te helpen, dat werkt ook positief voor jezelf. Houd elkaar in de gaten. Houd je hierbij overigens altijd aan de geldende maatregelen!

De website www.loketgezondleven.nl van het RIVM geeft aanvullende informatie over gezond leven. Kijk bijvoorbeeld bij ‘leefstijladviezen coronavirus’. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Blijf gezond, namens alle huisartsen uit Sint-Oedenrode.