Afbeelding

Zonneparken: “Olland onevenredig belast”

Duurzaamheid Duurzaamheid

Olland - Dat maatregelen met grote impact op de omgeving, zoals 30 ha zonnepanelen bij één kleine kern, goed afgestemd moeten worden met de bewoners van die omgeving lijkt een open deur. Zeker als de dorpsraad daarover in september een brandbrief naar het college stuurt. Als dan ook nog maandenlang een reactie achterwege blijft, ondanks publicaties in de pers, zijn de rapen gaar. Al met al genoeg munitie voor Ad van der Heijden, voorzitter van de dorpsraad Olland, om spreekrecht te vragen tijdens een beeldvormende avond voor de Meierijstadse politiek. Woensdagavond was het zo ver.

“Onze dorpsgenoten worden slecht geïnformeerd” aldus Van der Heijden. “U laat dit over aan de initiatiefnemers, de projectontwikkelaars. Dat gebeurt alleen binnen een straal van 250 meter, daar wonen slechts een paar mensen. De rest van onze inwoners krijgt er ook mee te maken, maar zij weten van niets. En de snelheid waarmee u dit doet baart ons zorgen. Wij willen graag gehoord worden, en antwoorden. Begrijp ons goed, wij zijn niet tegen het behalen van de klimaatdoelstellingen, maar met de huidige plannen dreigt Olland onevenredig belast te worden. Jarenlang kan hier niets gebeuren vanwege onze weidevogelgebieden, en nu krijgen we dit. Bovendien wordt op veel plaatsen in Nederland door de provincie een rem gezet op ongebreidelde uitbreiding met zonnepanelen.”

Wethouder Goijaarts moest bekennen dat hij de brief niet kende, maar garandeerde Van der Heijden dat er nog niets besloten is, en ruimte is voor overleg.