Afbeelding

Wat brengt de honingbij ons allemaal?

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Bijen, solitaire bijen, wespen, hommels en zelfs mieren zijn allemaal verre familie van elkaar. Ze behoren tot de vliesvleugeligen. Hoewel de link tussen bijen, solitaire bijen, wespen en hommels voor velen van ons direct zichtbaar is, lijken de mieren toch wel een vreemde eend in de bijt. Maar allemaal hebben ze een nest met een koningin en werksters en dan valt ook de mier voor de meesten van ons wel op zijn plaats. Marcus Mesu, de enige Rooise beroepsimker, legt ons in een vijfluik uit wat zijn werk inhoudt, hoe het leven van een honingbij er uitziet, welke producten levert de honingbij ons, wat de verschillen zijn tussen de honingbij en de solitaire bijen en tenslotte komen de overeenkomsten en verschillen tussen de bijen, wespen, hommels en mieren aan de orde. In dit deel 3 vertelt Marcus over de producten die we van de honingbij krijgen.

Dat een bijenvolk uit noeste werkers, of beter noeste werksters, bestaat is ons wel duidelijk geworden in de twee voorgaande afleveringen. Van nature verzamelt een bijenvolk honing om de winter te overleven. Door in de zomer hard te werken, hebben de koningin en de werksters die later in het jaar ter wereld komen voldoende voedsel om de winter door te komen. Op deze manier kan de koningin vanaf januari weer voor nieuw broed zorgen dat in het komende jaar het volk als geheel laat voortbestaan. Een van de bekendste producten die een bijenvolk produceert is honing. Verder verzamelt een bijenvolk nectar, stuifmeel en propolis. Daarnaast produceert het bijenvolk bijenwas.

Honing
Honing is al meer dan duizenden jaren de meest gebruikte zoetstof. Totdat er in het midden van de 19e eeuw ontdekt werd hoe er uit suikerbieten kristalsuiker kon worden geraffineerd. Tegenwoordig wordt honing vaak gebruikt door fijnproevers op toast, brood, in salades, gebak en niet te vergeten in warme thee of melk. Daarnaast zijn er ook mensen die van natuurlijke honing houden, zij kopen vaak in het seizoen raathoning bij de imker. Dit is honing die nog in de raat zit en wordt in zijn geheel opgegeten. Deze honing is dus nog niet geslingerd. Honing is opgebouwd uit verschillende suikers, glucose (=druivensuiker), fructose (=vruchtensuiker) en sucrose (=1 molecuul fructose en 1 molecuul glucose). Daarnaast bevat honing diverse aminozuren, enzymen, vitaminen en mineralen.

“Bijen communiceren met elkaar, dat vertelde ik eerder al. Een bijenvolk gedraagt zich als een individu en dat betekent ook dat een volk allemaal dezelfde bloesem opzoekt”, zo begint Marcus. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld hommels, die van een kersenboom naar een paardenbloem en weer naar een appel- of perenboom hoppen, vliegen de werksters van het bijenvolk steeds naar dezelfde bloesemsoort. Dat maakt ook dat bestuiving door bijen veel effectiever is dan bestuiving door hommels. Want ja, een hommel met kersenstuifmeel aan zijn lijf bestuift geen appelbloesem. Dat zal wel duidelijk zijn. Juist omdat een bijenvolk zeer eenduidig is bij het aanvliegen van een bloesemsoort, kent elke periode van het bijenseizoen zijn specifieke honingsmaak”.

Lees verder in DMRK van deze week

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding