Sven van Genugten
Sven van Genugten Foto: Jos van Nunen

Hoe Sint-Oedenrode onderneemt

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Het barst van de bedrijven in Sint-Oedenrode. Grote spelers op de (inter)nationale markt, startups, maar ook middelgrote bedrijven zijn er gehuisvest. Meer dan tweehonderd van deze ondernemers zijn lid van de lokale ondernemersvereniging Business-to-Business. Allemaal verdeeld over verschillende branches. Al die verschillende sectoren gaat DeMooiRooiKrant een jaar lang belichten. De branche agri-food is in de eerste ronde te zien. Vier ondernemers worden aan de tand gevoeld. Wat is hun positie in de markt? Hoe staat het er voor? En in hoeverre ervaren ze hinder van de coronacrisis. Coen Dekkers van de gelijknamige handelskwekerij komt aan het woord, Sven van Genugten over Genugten Agri, Pieter van den Berk vertelt hoe het gaat bij één van de grootste boomkwekers in Europa en Harry van Deursen laat weten waar zijn bedrijf Van Deursen diervoeders mee bezig is.

Harry van Deursen
Van Deursen Diervoeders

Wat is jullie positie in de markt?
“We zijn de derde generatie die dit bedrijf runt. Dit jaar bestaan we 75 jaar. Wat begon met het malen van graan en de verkoop van briketten is uitgegroeid tot de verkoop van diervoeders, strooisels en aanverwante artikelen voor de veehouderij. De verkoop aan agrarische bedrijven is het grootste onderdeel van ons bedrijf. Van onze afzet ligt 80% in een straal van 80km rondom onze zaak in Nijnsel; ook in België krijgen we steeds meer voet aan de grond. Wat veel mensen niet weten is dat we ook een winkel hebben voor verkoop aan particulieren. Hierin bieden we een zeer groot assortiment aan, maar zijn we vooral gespecialiseerd in alles voor hond, paard en tuin.”

Heeft Corona effect op jullie bedrijf gehad?
“Gelukkig vrijwel niet. Er zit nog steeds groei in de afzet van onze producten. Dieren moeten immers eten! We merkten het wel in de aanvoer. Dat liep vertraging op. Ook wilden we een groot feest en een open dag geven om ons 75-jarig bestaan te vieren. Het is heel jammer dat dat niet door kon gaan.”

Meer en meer agrarische bedrijven stoppen. Wellicht voelen jullie dat meer?
“Het stoppen van boerenbedrijven is van alle tijden. Dit was in de tijd van mijn opa ook al zo. Het aantal veehouders wordt kleiner, maar degenen die er zijn, groeien. Wij leggen de focus dan ook al jaren op het verbreden van ons assortiment en het uitbreiden van ons werkgebied.”

Jullie timmeren nu aan de weg met een baanbrekend product…
“Stikstof en de uitstoot van ammoniak zijn nu veelvuldig in het nieuws. Een Zwitsers bedrijf heeft een toevoeging ontwikkeld dat voor reductie van ammoniakuitstoot zorgt. Wij zijn nu de enige die dat product bij boeren inzetten. Het zit nu nog in de testfase, maar we zien nu al zeer positieve resultaten. Het zorgt ervoor dat er geen dure technische aanpassingen meer nodig zijn om uitstoot te verminderen. Het is beter voor het stalklimaat en beter voor het bodemleven; het past precies in het kringloopdenken, waar we samen naartoe moeten. We hopen dat het snel op de markt komt.”

Pieter van den Berk
Van den Berk Boomkwekerijen

Jullie zijn één van de grootste boomkwekerijen van Europa. Voor wie kweken jullie?
“Wij leveren vooral aan overheden, hoveniers en particulieren. Dus niet aan tuincentra en dergelijke. We hebben enkele concurrenten die hetzelfde doen. Met name in Duitsland, want daar is veel vruchtbare grond.”

Wat heeft corona teweeg gebracht?
“Vooral in het begin was er grote paniek. Besluitvorming loopt normaal al niet snel, maar nu werd dat vertraagd of kwam het helemaal stil te liggen, vooral in Frankrijk. Vrachtwagens die klaar stonden om te leveren hebben we weer afgeladen. De bomen konden terug de grond in. De afzet droogde flink op. Gelukkig waren er mogelijkheden om in Nederland en België door te werken, maar in de rest van de wereld was dat heel moeilijk. Nu is de situatie iets verbeterd, maar het blijft onvoorspelbaar.”

Hebben jullie in het bedrijf veel aangepast?
“We zijn druk bezig geweest om gezond te blijven. Al voor Rutte het afraadde om handen te schudden, hadden wij dat al ingevoerd. Daar keken veel mensen raar van op, maar nu is dat heel normaal. Ook haalden we de helft van de stoelen uit het kantoor en de kantine weg en hebben we thuiswerken toegelaten. Intussen hebben we het dragen van een mondkapje binnen ons bedrijf verplicht.”

Dan komt daar ook nog eens de naderende hard-Brexit overheen…
“Ik hoop nog steeds van ganser harte dat ze de komende maanden tot een akkoord komen. Al stellen ze het nog maar even uit… We handelen veel met Engeland en nu proberen we met onze klanten afspraken te maken dat we niet hoeven te leveren in januari. Dat kan wel eens een heel chaotische maand worden en daarom proberen we die te vermijden. Ik noem het allemaal uitdagend, maar ben niet negatief gestemd. Ik hoop alleen niet dat alles over een jaar economisch gezien in elkaar dondert.”

Coen Dekkers
Handelskwekerij Coen Dekkers

Wat kweken jullie precies?
“We zijn een potplantenkwekerij en we kweken één product: de Euonymus. Onze klanten zijn supermarkten, tuincentra en andere kwekers. Ook leveren we aan grote bouwmarkten in binnen- en buitenland. We hebben eigenlijk altijd afzet. Ik doe dit nu 22 jaar en nam de zaak over van mijn vader. Hij kweekte deze heestersoort al, maar ik heb het uitgebreid om nog meer afzet te hebben. Die afzetkanalen heb ik in de loop van de jaren gevonden en daar blijf ik mee bezig.”

Doe je dat allemaal vanaf je bedrijf aan de Erica in Sint-Oedenrode?
“Dat is de hoofdlocatie. In Beek en Donk hebben we ook een gedeelte en daarnaast een productielocatie in Kenia. Daar is het klimaat perfect voor deze plant. We importeren wekelijks ongewortelde stekken die we hier bewortelen en afkweken.”

In hoeverre heeft Corona invloed gehad op je handel?
“Op één grote order na lag alles zes weken helemaal stil en verkocht ik dus helemaal niks. Toen zat ik met al die planten te kijken. Uiteindelijk raakte ik alles wel kwijt aan verschillende klanten, maar ik heb weken niet kunnen produceren, omdat ik niks verkocht en er geen ruimte was in de kwekerij. Daardoor liep de nieuwe productie achter op schema. Het duurt ongeveer een jaar voor dat alles weer ‘glad’ is en loopt zoals voorheen. Op het moment heb ik geen enkele afzegging, dus dat is positief.”

In hoeverre heeft Brexit invloed op je handel?
“Dat kan ik heel moeilijk inschatten. Mijn handel gaat via een exporteur en van hen krijg ik de nodige informatie. Normaal zou nu mijn order voor het komende voorjaar binnen moeten zijn. Die is er nog niet dus ik moet nog bedenken wat te doen. Of het met Brexit te maken heeft dat weet ik niet.”

Sven van Genugten
Genugten Agri

Wat is jullie corebusiness?
“Dat is de projectmatige bouw van varkenstallen. Koeienstallen doen we ook, maar in veel mindere mate. We zijn een van de weinige spelers in Europa die zich richt op de bouw en ontwikkeling van complete varkens- en melkveebedrijven welke sleutelklaar worden opgeleverd. Mijn vader is in 1992 begonnen met de verkoop van ventilatietechniek en heeft veel succes gehad met het door hem ontwikkelde “Soft-Air” ventilatieplafond.”

Wat is jullie werkgebied?
“Net na het vallen van de Berlijnse muur trok ons pa naar Oost-Duitsland om zijn producten aan de man te brengen. Veel Nederlandse boeren namen er grote boerenbedrijven over, omdat ze daar op industriële schaal konden produceren. Dat zie je nu ook in Oost-Europese landen als Roemenië en Hongarije. Plekken waar we nu heel veel bezig zijn. Nederland is een krimpmarkt. Bovendien hangt hier jammer genoeg een negatief sentiment. Dat doet veel agrarische ondernemers besluiten om in het buitenland te gaan boeren. Daar zijn ze in die landen blij mee, want het levert veel werkgelegenheid op.”

Heeft Corona invloed gehad op jullie bedrijfsvoering?
“In maart was het een extreme situatie. Veel Poolse werknemers gingen ineens naar huis, waardoor veel werk vrijwel stil kwam te liggen. Ook kregen we te maken met meer grenscontroles en ook dat werkte vertragend. Zelf heb ik acht weken in Roemenië gezeten, omdat er een lockdown was. Gelukkig konden we na een paar lastige weken wel weer gewoon doorwerken.”

Als er een harde Brexit komt, wat gaan jullie daar van merken?
“Dat is nu nog lastig te zeggen. We hebben een grote klant op de grens van Ierland en Noord-Ierland. Aan hen leveren we materialen. Tot nu toe zijn de orders allemaal nog doorgegaan, maar je weet niet wat er komen gaat. Nu gaat daar alle aandacht uit naar Corona.”

Andere BtB-leden in de branche agri-food
Thijs Dekkers Potcultures B.V. - Central Point Brabant B.V. - Handelskwekerij Jos Dekkers B.V. - Vos-van Engeland V.O.F. - E. van den Hurk Boomkwekerij - R. Dekkers.                                 

Ilse en Harry van Deursen
Coen Dekkers
Pieter van den Berk