Jos Hoogveld (l) en Frits Reijnders (r)
Jos Hoogveld (l) en Frits Reijnders (r) Foto: Hans van den Wijngaard

Bij de volkstuinen is altijd wel een klusje te klaren

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Wat is er mooier en lekkerder dan groenten en fruit uit je eigen tuin te eten. Helaas zijn de tuinen tegenwoordig een stuk kleiner dan zeg maar tachtig jaar geleden en is het niet voor iedereen weggelegd om uit eigen tuin te eten. Toch zijn er genoeg Rooienaren die een eigen volkstuin hebben. We volgen ‘De Rooise tuinvereniging’ een jaar lang en kijken met oude en ervaren, met jonge en beginnende volkstuinders wat er allemaal komt kijken bij het hebben en onderhouden van een eigen moestuin. Vandaag deel 3 met Jos Hoogveld en Frits Reijnders, zij zijn lid van de woensdagochtendploeg, zeg maar de klusbus van de tuinvereniging.

Zaaien, planten en oogsten dat is wat het eerste opkomt als je aan tuinieren in een volkstuin denkt. Maar zeker in een volkstuinencomplex zijn er zoveel andere klussen die ook moeten gebeuren. Om er een paar te noemen in het najaar moeten de sloten rond de tuin worden geveegd, maar ook moeten door het jaar heen de hagen worden gesnoeid. Er waait wel eens wat om en dat moet na de storm weer recht worden gezet. Kortom er zijn genoeg klusjes die verricht moeten worden, zonder dat ze direct met het tuinieren te maken hebben. Bij de Rooise tuinvereniging zorgt de woensdagochtendploeg ervoor dat ook deze dingen gebeuren.

Overdag geen verplichtingen meer
Jos Hoogveld en Frits Reijnders vertellen over hun rol in de woensdagochtendploeg. Jos is al sinds vier jaar lid van de vereniging en al aan het einde van het eerste jaar kwam hij bij de woensdagochtendploeg. “De naam woensdagochtendploeg, verraadt het eigenlijk al”, lacht Jos. “Het zijn vooral leden van de vereniging die overdag geen andere verplichtingen meer hebben. Maar dat wil niet zeggen dat zij zich niet voor de vereniging in willen zetten. Eigenlijk zijn we een beetje met een harde kern van een man of zes. Soms zijn er wat minder mensen, dan zijn er weer een paar extra. Ja, als ik het zo op tel, dan denk ik dat de gehele woensdagochtendploeg uit acht personen bestaat”. Frits knikt instemmend en bevestigt met “dat denk ik ook wel”, de woorden van Jos.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van volgende week

Jos Hoogveld (voor) en Frits Reijnders (tweede) met de woensdagochtendploeg
Jos Hoogveld (l) en Frits Reijnders (r)
Jos Hoogveld (l) en Frits Reijnders (r)