Thea van der Schoot heeft inmiddels een dagtaak aan het ruilen van plaatjes
Thea van der Schoot heeft inmiddels een dagtaak aan het ruilen van plaatjes Foto: Hans van den Wijngaard

Plaatjes sparen en ruilen verhoogt de saamhorigheid

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode – Natuurlijk bestaat er geen twijfel over dat de geschiedenisplaatjes die Jumbo de afgelopen weken uitdeelde, voor de Veghelse grootgrutter een slimme manier waren om de omzet te verhogen. Geen nieuw idee, het werkt al decennia lang omzetverhogend. Maar het is niet alleen voor de kruidenier van de Zuidkade een succes, ook de sociale binding in Rooi is door het sparen en vooral ruilen van plaatjes de laatste weken enorm toegenomen. Een mooie bijvangst, zeker in deze tijd van vereenzaming en afzondering in de strijd tegen het coronavirus.

Net als veel andere Rooienaren spaarde Ans Vermeltfoort de historische plaatjes van Sint-Oedenrode die je bij de Jumboboodschappen kreeg. Al snel kwam zij er achter dat er ook veel dubbele plaatjes werden uitgedeeld. Dat kan ook niet anders, simpelweg omdat aan de buitenkant van de verpakking niet is te zien welke plaatjes er in het zakje zitten. Zou dat wel zijn, ook dan zou het voor de kassières ondoenlijk zijn om iedereen de gewenste plaatjes te geven. Maar Ans had al vrij snel een oplossing voor ogen, waarmee ze heel sparend Rooi een dienst zou bewijzen.

Veel dubbele plaatjes
“Toen ik merkte dat er veel dubbele plaatjes in mijn voorraad zaten, dacht ik dit schiet niet op. Maar als ik veel dubbele plaatjes heb, dan kan het niet anders zijn dat ook anderen dubbele plaatjes hebben. Laat ik eens een Facebookgroep aanmaken en kijken of er met plaatjes geruild kan worden”, vertelt Ans.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Ans Vermeltfoort startte de Facebookgroep Historisch Sint-Oedenrode
Antoon Buiting stond met collega's van de Heemkundige kring aan de basis van het Rooise boek