Wethouder Roozendaal en voorzitter Erik Huijbregts (r) schudden elkaar de hand.
Wethouder Roozendaal en voorzitter Erik Huijbregts (r) schudden elkaar de hand. Foto: Jos van Nunen

Terug in de tijd: kunstwerk voor De Loop’r

Historie Historie

Sint-Oedenrode - In deze rubriek blikken we terug. Op artikelen die in onze krant hebben gestaan of op MooiRooi.nl. Begin 2018 kreeg De Loop’r in Olland een nieuw kunstwerk en dat werd geopend met een Open Dag. Het was een memorabele dag voor Olland. Lees hieronder wat we schreven in januari 2018.

Eigenlijk kon de open eerste lustrumdag bij MFA De Loop’r in Olland zondag bij voorbaat al niet stuk. De multifunctionele accommodatie (MFA) heeft al vanaf de eerste openingsdag, vijf jaar geleden, niets dan ooohs en aaahs geoogst en staat model voor alles wat je met een MFA kunt doen, inclusief een zowel fraai als slim design. Begin van de middag zat voorzitter Erik Huijbregts ‘m nog even te knijpen omdat er kort voor het ‘moment suprème’ bijna geen bezoekers binnen waren, maar al gauw stonden parkeerplaats en fietsenrekken weer vol.

Het hoogtepunt van de open dag was de onthulling van een monumentale bank, rechts van de ingang, gemaakt uit de overblijfselen van gemeenschapshuis De Holm, voorganger van De Loop’r. Naast de bank zorgt de ingemetselde ‘eerste’ steen van De Holm uit 1970 dat de historie van De Loop’r in ieders gedachten blijft.

De onthulling vond plaats door Menno Roozendaal, contactwethouder voor Olland. Hij werd daarbij geholpen door Ollandse kinderen, want ook die zijn ‘kind aan huis’ in het gebouw van dagopvang tot jeu de boules. Ook de wethouder memoreerde zijn eerste indruk van het gemeenschapshuis. “Twee jaar geleden kwam ik hier voor het eerst, en mijn mond viel open van verbazing. Wát een prachtig gebouw!”

Erik Huijbregts bedankte in zijn toespraak de gemeente, de Boelaarshoeve en de Ollandse ondernemers die het monument hadden gesponsord, en kon het niet nalaten om de wethouder even te herinneren aan het meest knellende probleem dat Olland nu nog heeft: de woningbouw die wegens de aanwezigheid van twee geitenhouderijen voorlopig stil ligt. Voor de bühne, want dat is de portefeuille van diens collega Eric van den Bogaard. De Ollandse Dorpskapel verzorgde de muziek en ook na de officiële onthulling bleven veruit de meeste bezoekers nog even ‘plakken’ in de barzaal of gingen de looproute af om te zien wat De Loop’r allemaal in huis heeft.

Open dag De Loop’r: monument en superlatieven

Afbeelding