Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Terug in de tijd: installatie burgemeester Van Rooij

Historie Historie

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Dat de tijd vliegt is een understatement. Vandaag precies drie jaar geleden is burgemeester Kees van Rooij geïnstalleerd als burgemeester van Meierijstad. MooiRooi.nl schreef er toen dit over... 

Vorige week woensdagavond vond de installatie plaats van Kees van Rooij als eerste ‘vaste’ burgemeester van Meierijstad.

Zo’n belangrijke gebeurtenis is natuurlijk voor een groot deel bepaald door het protocol, zoals het voorlezen van het koninklijk benoemingsbesluit, toespraak en beëdiging door Commissaris van de Koning Wim van de Donk, gevolgd door toespraken van anderen die een rol hebben in het geheel. Het slotwoord was voor Kees van Rooij zelf. Het enige verrassingselement zou kunnen zitten in de toespraken zelf, en het moet gezegd: ze waren levendig, en doorspekt met humor. Vooral Johan van Gerwen, voorzitter van de vertrouwenscommissie, en Karel van Soest, voorzitter van de burgemeesterskring Brabant Noord-Oost, kregen de lachers op hun hand.

Tussen de plaagstootjes door liep echter de hartelijkheid waarmee de nieuwe burgervader werd onthaald, als rode draad door de speeches. Van Rooij: “Ik heb er zin in”. Maar voordat Van Rooij voet in het bestuurscentrum zette, was er nog een heel protocol aan voorafgegaan, niet officieel maar wel traditioneel. Vanaf de Knoptorenkerk liep het complete gezin Van Rooij, begeleid door de vier gilden van Meierijstad, bazuinen en troms, naar het bestuurscentrum. Daar liepen ze langs een luid applaudisserende erehaag naar binnen.
Van oorsprong is hij Brabander. “Eindelijk een dialect wat u wél kan verstaan” grapte Van Gerwen dan ook. Zijn achternaam gaf de sprekers natuurlijk eveneens veel inspiratie voor woordspelingen. Van Soest ging onder meer in op Van Rooij’s coiffure. “Volgens mij hebben wij dezelfde kapper.”
In zijn eigen speech in de raadzaal vertelde hij de toehoorders, waaronder een aantal burgemeesters, nog het een en ander over zijn roots. Die lagen in het bedrijfsleven, van waaruit hij rechtstreeks werd benoemd als burgemeester, destijds in Horst. Omdat Horst later fuseerde en daarmee zestien kernen kreeg, heeft hij ervaring met een nieuwe fusiegemeente. Omdat hij met zijn achtergrond in het bedrijfsleven ook al een streepje voor had bij het opgestelde zoekprofiel voor de nieuwe burgemeester, kwam hij in de sollicitatieprocedure al snel ‘boven drijven’. Wat hem in Meierijstad erg aantrok, was de “dorpenstad, die het beste van twee werelden combineert”, doelend op de combinatie van natuur en bedrijvigheid. Hij wil met veel bewoners kennismaken. “Mijn houding zal zijn: luisteren. Wat wilt u van mij? Maar ook: wat kan ik van jou verwachten?”

Burgemeester Kees van Rooij geïnstalleerd: “Ik heb er zin in”

Afbeelding
Afbeelding