Afbeelding
Foto: Marcus Mesu

Een bijenvolk heeft het er maar druk mee

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Bijen, solitaire bijen, wespen, hommels en zelfs mieren zijn allemaal verre familie van elkaar. Ze behoren tot de vliesvleugeligen. Hoewel de link tussen bijen, solitaire bijen, wespen en hommels voor velen van ons direct zichtbaar is, lijken de mieren toch wel een vreemde eend in de bijt. Maar allemaal hebben ze een nest met een koningin en werksters en dan valt ook de mier voor de meesten van ons wel op zijn plaats. Marcus Mesu, de enige Rooise beroepsimker, legt ons in een vijfluik uit wat zijn werk inhoudt, hoe het leven van een honingbij er uitziet, welke producten levert de honingbij ons, wat de verschillen zijn tussen de honingbij en de solitaire bijen en tenslotte komen de overeenkomsten en verschillen tussen de bijen, wespen, hommels en mieren aan de orde. Vandaag in deel 2 vertelt Marcus over de honingbij.

“Een bijenvolk fungeert als een individu”, met die woorden begint Marcus zijn verhaal over de honingbij. Het is een lust om Marcus te horen vertellen over zijn grote passie bijen. “De samenwerking binnen een bijenvolk is grandioos, daar zouden wij mensen nog veel van kunnen leren. Iedere honingbij doet wat van haar wordt verwacht en waar ze op dat moment goed in is. Iedere werkster heeft een leeftijdsgebonden taak waar ze meestal niet van afwijkt. Een perfecte samenleving!

“Een bijenvolk bestaat uit drie soorten bijen. Elk bijenvolk bestaat uit een koningin, duizenden werksters en paar honderd darren. De koningin is de enige bij in een bijenvolk die bevruchte eitjes kan leggen. Zij kan zelf bepalen of een eitje wel of niet bevrucht wordt. Dat is uniek in de natuur; waarom eitjes wel of niet worden bevrucht zal ik later uitleggen”, vertelt Marcus. “Daarnaast kent elk bijenvolk afhankelijk van de tijd van het jaar tussen de vijf- en veertigduizend werksters. In de wintermaanden is een populatie zo tussen de vijf- en tienduizend werksters groot. Rond de langste dag van het jaar, als er voor het bijenvolk veel werk aan de winkel is, kan een bijenvolk uit wel veertigduizend werksters bestaan. Daarnaast leven in een bijenvolk in de periode van mei tot eind augustus maximaal een paar honderd darren, de mannelijke bijen”.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Bijen op nectarjacht
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding