Afbeelding
Foto:

Wat je moet weten over cv-ketel storingen

Zakelijk

Aan een cv-ketel van goede kwaliteit heb je in het begin nauwelijks werk en vaak maar weinig onderhoudskosten. Toch kan het zijn dat je, wanneer je al langer gebruik maakt van dezelfde cv-ketel, te maken krijgt met storingen. Hoe langer je een cv-ketel hebt, hoe groter de kans op storingen. Heb jij te maken met een cv-ketel storing? Dan zijn er wellicht een aantal oplossingen die je eerst zelf kunt proberen, alvorens je een monteur inschakelt. Een monteur hoeft er namelijk niet altijd aan te pas te komen. Dat is fijn voor jou en je portemonnee.

Storingen die met de tijd kunnen optreden.

Een gemiddelde cv-ketel gaat zo’n 12 tot 15 jaar mee. Zeker tegen het eind van deze periode kun je vaker te maken krijgen met storingen. De volgende storingen kunnen in de loop van de tijd optreden.

1 - 2 jaar         

Je hebt recentelijk een nieuwe cv-ketel gekocht. In deze periode vinden normaal gesproken geen storingen plaats.

3 - 4 jaar         

Na een aantal jaren kun je te maken krijgen met een vervuilde warmtewisselaar. De warmtewisselaar is het onderdeel van de cv-ketel die de warmte van de brander overbrengt op het water. Het zorgt ervoor dat jouw verwarmingswater warm wordt. Als hier een storing is, kan het zo zijn dat je huis onverwarmd blijft of dat je onder een koude douche komt te staan.

Ook kan de brander pakking uitharden en uitbranden. Daarnaast kunnen de isolatieplaten beschadigd raken met brandgevaar als gevolg.

5 - 6 jaar         

Na 5 tot 6 jaar kan de automatische ontluchter niet meer naar behoren werken. Deze ontluchter verwijdert de ‘vrije lucht’ in de cv-ketel. Wanneer de ontluchter dat niet meer doet, kan er verhitting of drukverlaging vormen in de installatie.

Naast een defecte automatische ontluchter kan er lekkage optreden in de cv-ketel wat leidt tot het verroesten van ketelonderdelen en dat wil je juist voorkomen. Het kan zo zijn dat de ketelonderdelen zodanig beschadigd zijn dat enkele onderdelen vervangen dienen te worden. Het vervangen van ketelonderdelen brengt echter vaak hoge kosten met zich mee.

7 - 8 jaar         

Naar mate je nog langer gebruikt maakt van een cv-ketel, kunnen grotere problemen optreden zoals een vervuilde ventilator en luchtdrukschakelaar, maar ook een defect expansievat waardoor de kans op waterlekkage aanzienlijk groter wordt.

9 - 12 jaar        

Zodra het langzaam tijd wordt voor een nieuwe cv-ketel, kunnen storingen optreden aan het elektronische gedeelte van de ketel, bijvoorbeeld de brander automaat. Hierdoor staan er onjuiste meetwaardes, wordt de ventilator niet meer aangestuurd of gaat het toestel niet branden. Daarnaast kunnen afvoerpijpen versleten raken waardoor rookgassen, die vrijkomen bij de verbranding van zuurstof, kunnen lekken en giftige stoffen in de woning kunnen vrijkomen.

Wat kun je zelf doen tegen storingen?

Een monteur inschakelen kan fijn zijn, maar is niet altijd noodzakelijk. Er zijn een aantal stappen die je zelf kunt zetten om storingen te verhelpen.

Verwarming ontluchten

Bij borrelende geluiden of ander lawaai uit de cv-ketel kan het zo zijn dat er luchtbellen in je installatie zitten. De beste oplossing is dan om de installatie te ontluchten. Dit kun je gemakkelijk zelf mits je op een aantal belangrijke punten let. Feenstra heeft hier een uitgebreide video over gemaakt.

Cv bijvullen
Het is belangrijk dat de waterdruk hoog genoeg is van je cv-ketel. Dit kun je zien door regelmatig op het display van de cv-ketel te kijken. Dit is extra belangrijk na het ontluchten van de installatie. Het ontluchten kan er namelijk voor zorgen dat de druk lager is dan nodig. Net zoals het ontluchten van de verwarming, is het bijvullen van een cv-ketel ook goed zelf te doen. Feenstra maakte ook hier een uitgebreide video over.

Resetten

Je hebt gelukkig niet altijd met een groot probleem te maken. Een simpele oplossing zoals het resetten van je cv-ketel kan wonderen doen. Gebruik hiervoor de resetknop of haal de stekker voor een aantal minuten uit het stopcontact.

Wanneer heb je professionele hulp nodig?

Is de storing na een of meerdere van deze stappen te hebben doorlopen nog steeds niet verholpen? Dan moet de kap van de ketel er wellicht af. In dit geval moet er écht gesleuteld worden en daar is een vakman voor nodig.

Op deze handige pagina over cv-ketel storingen kan je checken of je de storing zelf kan verhelpen. Het enige wat je hoeft te doen is het merk en het type cv-ketel en de storingscode in te vullen.

Wil je meer weten over cv-ketels, storingen of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Feenstra geeft persoonlijk en vakkundig advies over cv-ketels.