Dennis, Frank en Josca op het veld waar altijd wel kinderen aan het spelen zijn.
Dennis, Frank en Josca op het veld waar altijd wel kinderen aan het spelen zijn. Foto: Jeroen van de Sande

“Het komt over als paniekvoetbal”

Woningbouw Woningbouw

Sint-Oedenrode - Gemeente Meierijstad heeft het plan geopperd om op het grote grasveld naast basisschool Eerschot tijdelijke woningen te plaatsen. Dat is bij de buurt in het verkeerde keelgat geschoten. Dennis van Beers, Frank van den Langeberg en Josca Heier zijn aanwonenden en zij schieten het plan direct af. Ook namens de buurt, want er is steeds meer draagvlak voor hun mening. Het drietal hoopt met de gemeente in dialoog te komen over het voornemen.

Hoe zijn jullie op de hoogte gebracht van de plannen?
“Via het geruchtencircuit werden we getipt om bij de gemeente eens navraag te doen over plannen voor het grasveld. Deze zomer waren we al alert geworden doordat een bedrijf boringen deed op het grasveld en niets wilde delen over wie de opdrachtgever was.”

Hoe hebben jullie je gegroepeerd?
“Op dit moment hebben we alleen een Whatsapp-groep met de direct omwonenden, maar we merken dat ook andere wijkbewoners graag aan willen haken. We zijn daarom aan het nadenken over hoe we ons beter kunnen organiseren.”

Waarom zijn jullie tegen de plannen?
“Als eerste vinden wij het echt zonde van de locatie. Het is één van de weinige groene plekken in de wijk waar kinderen zonder zorgen kunnen spelen. De openheid van het veld zorgt ervoor dat de sociale controle groot is, waardoor zowel het grasveld als het aangrenzende schoolplein een veilige plek biedt voor kinderen. In een tijd waarin we zorgen hebben over de mate waarin kinderen nog buiten spelen, moeten we dit soort plekken juist stimuleren en nog aantrekkelijker maken. Daarbij past tijdelijke bebouwing van het veld ook helemaal niet in het beeld van het grasveld in combinatie met de school en de grote rijen bomen die het grasveld accentueren.”

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week