Jos van de Ven uit Veghel is naast zzp’er ook nalatenschapscoach.
Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels
Jos van de Ven uit Veghel is naast zzp’er ook nalatenschapscoach. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels Foto: FR076 Van Assendelft

Beter iets geregeld, dan niets geregeld

Rouw Rouw

Meierijstad - Ik heb mijn huis verkocht en ga kleiner wonen. De huur kan ik betalen van mijn pensioen. Ik wil dat mijn beide kinderen na mijn overlijden zo min mogelijk erfbelasting betalen. Mijn kinderen hebben ieder ook weer twee kinderen. Heeft u tips?

Door: Caroline van der Linden

Jos van de Ven, nalatenschapscoach uit Veghel helpt om hierover van gedachten te wisselen, geeft begeleiding bij eventuele vervolgstappen en informeert mensen over de nieuwste ontwikkelingen. Met zijn ruime levenservaring heeft hij interesse gekregen in het goed regelen van alles wat er komt kijken bij overlijden. Voornamelijk in wat er al ruim van tevoren geregeld kan worden, zodat degenen die achterblijven zich geen zorgen hoeven te maken en zich kunnen richten op het rouwproces. Als adviseur en begeleider helpt Jos mensen om voor hun overlijden hun wensen kenbaar te maken en vast te leggen. Het proces van afscheid nemen is immers al ingewikkeld en emotioneel genoeg. 

Veghelaar Jos van de Ven maakte op zijn 65ste nog een carrièreswitch. Voordat hij bewust koos voor het nalatenschap, was hij immers dertig jaar groenteman op de markt en inmiddels alweer vijftien jaar timmerman. Het regelen van een erfenis is dan toch wel even heel iets anders. Maar naast het afstellen van deuren en het maken van alles wat los en vast zit, waar hij nog steeds veel plezier in heeft, stort hij zich helemaal op alle wetten en regels op het gebied van nalatenschap. Waarbij hij altijd kijkt naar wat het beste en goedkoopste is en hij maatwerk leveren belangrijk vindt. “Want dat is niet alleen in de bouw van belang”, zegt Jos lachend. En dat hij dit met hart en ziel doet, is meteen al merkbaar tijdens ons gesprek, want wat hij doet, moet goed zijn, van half werk houdt hij niet. En dat voert hij dan ook door, want waar eerst de ouders bij hem als klant aanklopten, volgen nu ook hun kinderen, om alles goed geregeld te hebben.

Toen Jos bijna tegen zijn pensioen aan zat en van zichzelf wist, vooral niet stil te kunnen zitten, maakte hij als zzp-er in de bouw deze carrièreswitch. Dat dit er ooit aan zat te komen, verbaasde hem zelf niet, want van huis uit vonden zijn ouders het al belangrijk om alles goed geregeld te hebben. Zo ook als zij er ooit niet meer zouden zijn. “We werden hier van jongs af aan al bij betrokken”, vertelt Jos. Maar in zijn familiekring zag hij ook problemen als het aankwam op het verdelen van de erfenis. Dat moest toch anders kunnen, dacht hij. Jos volgde een pittige opleiding met veel juridische en belastingtechnische aspecten en hieruit voortvloeiend is hij inmiddels een goed onderlegd gecertificeerd nalatenschapscoach. 

“Te veel belasting betalen hoeft niet, wanneer je het vooraf maar goed regelt”, vertelt hij. “Mijn advies is om tijdig een levenstestament te maken. En ja iemand die er warmpjes bij zit, heeft meer te verdelen, maar toch is dit voor iedereen belangrijk. Een samenlevingscontract of getrouwd zijn is niet voldoende en je weet nooit wanneer er iets gebeurt.

Samen met mijn klanten, stel ik een uitgebreid dossier op, hierin kan van alles vastgelegd worden, van de voorkeur voor muziek tijdens iemands uitvaart tot aan verzekeringen of de code van een kluis. Na een jaar bel ik de mensen op en lopen we het nog eens door. Mocht er intussen iets veranderd zijn, maken we het samen weer up to date.”

Tijdens deze coronacrisis ziet hij het om zich heen gebeuren. “Ik kom mensen tegen die het noodlot treffen en waarbij niets geregeld is. Naast het verdriet wat al immens is, krijgen ze er een grote zorg bij. Regel iets, dat is beter dan niets, laat Jos weten. Voor een beperkt bedrag is het al realiseerbaar, met of zonder notaris, maar wel bij een bevoegd persoon. Jos van de Ven is aangesloten bij Coöperatie Gaande-weg. Meer informatie hierover is te vinden op www.jove-nalatenschap.nl