Melissa van Roosmalen in haar kantoor.
Melissa van Roosmalen in haar kantoor. Foto: Jeroen van de Sande

De nalatenschap vs. de notaris

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Anno 2020 bestaat bij velen nog steeds het beeld van de notaris als zijnde een man, op leeftijd en onlosmakelijk verbonden met een doos sigaren. Ik doe erg mijn best om dat beeld te veranderen! Een ander ‘stigma’ die bij het onderwerp notaris opdoemt, is de veronderstelling dat een testament bij het openvallen daarvan door de notaris wordt voorgelezen aan alle erfgenamen.

Ook dat is niet (meer) het geval, al doen menige ‘Netflix’-series ons nog anders denken. Op het moment dat iemand komt te overlijden en daardoor zijn of haar testament in werking treedt, kunt u uiteraard bij de notaris terecht voor uitleg over het testament. Deze uitleg is een vrijwillige actie: u bent niet verplicht om de notaris in te schakelen. U kunt namelijk zelf de aanvaarding van een erfenis regelen, door dit simpelweg op papier te verklaren. Wilt u de nalatenschap beneficiair aanvaarden (u wilt dan niet aansprakelijk worden voor de schulden van de nalatenschap) of misschien zelfs verwerpen? Dan kunt u dit ook rechtstreeks via de rechtbank regelen.

De afwikkeling van de erfenis die volgt (denk aan het regelen van de uitvaart, het betalen van de rekeningen, het verkopen van een huis etcetera) kunt u dus óók zelf regelen. In de praktijk zie je echter steeds vaker dat wij toch wél worden betrokken in de afwikkeling van de erfenis. De reden daarvan is dat steeds meer instanties een officieel stuk willen zien waaruit blijkt wie de erfgenamen zijn van de overleden persoon en wie er namens de erfgenamen bevoegd is om de zaken te regelen. Dat stuk noemen we een verklaring van erfrecht. De verklaring van erfrecht is niet wettelijk verplicht, maar kan wel worden gevraagd door diverse instanties zoals de bank of verzekeringsmaatschappij. 

Voor het opstellen van zo’n verklaring van erfrecht zoeken wij uit wat het laatste testament is, wie de erfgenamen zijn, we benaderen de erfgenamen en laten hen een keuze uitbrengen. De conclusie van dit ‘onderzoek’ vatten we samen in de verklaring van erfrecht. En die verklaring gebruiken de erfgenamen vervolgens om toegang te krijgen tot de bankrekening, voor de makelaar om de woning te verkopen, een verzekeringsuitkering te ontvangen etcetera.

Na de afgifte van een verklaring van erfrecht, kunnen de erfgenamen (of de executeur) de nalatenschap verder zelf afwikkelen, zonder notaris. In sommige gevallen komt het voor dat wij de afwikkeling van de erfenis óók verzorgen. Wij zijn dan als notaris tot executeur aangewezen in het testament. Ook de erfgenamen kunnen de afwikkeling van de nalatenschap, of een deel daarvan, uit handen geven aan de notaris. Wilt u graag meer informatie over onze werkzaamheden en de mogelijkheden hierin, dan bent u van harte uitgenodigd voor een (vrijblijvend) adviesgesprek! Ga naar deze link voor meer informatie >>>