Markt 11, tussen Oud Rooij & The Blue Zone Gym
Markt 11, tussen Oud Rooij & The Blue Zone Gym Foto: Nienke Habraken

Historische panden: Markt 11

Historie

Sint-Oedenrode – Dit jaar hebben we meerdere kenmerkende Rooise panden uitgelicht. Ook deze keer een pand dat eens toebehoorde aan de familie van der Hagen: Markt 11.

In vroegere tijden vanaf 1734 in de volksmond genaamd het kleine huis. Gebouwd op een gedeelte van het perceel dat toebehoorde aan Jan Leendert van den Hurk. Bij een deling van zijn goederen werd het toegewezen aan Antonie Pelle en zijn vrouw Anneken Leendert van den Hurk.

In 1741 is het huis voor korte tijd eigendom geweest van de gemeente met de bedoeling dat het een woonhuis zou worden voor dominee Van Nouhuijs, maar deze verkoos Stompershoek tot zijn woning. Zodoende werd het huis in 1742 alweer verkocht aan Jan Janse Kluijtmans. De nakomelingen van Jan verkopen het huis in 1793 aan Salomon Mosis, geboren te Oss, van beroep koopman en kleerkoper. In de tijd van de Bataafse Republiek, verkregen Joodse inwoners hier ook burgerrechten en Salomon kreeg toen de mogelijkheid om een huis te kopen, wat voorheen niet mogelijk was.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant